După modelul Annei Frank, mai mulţi rabini îi îndeamnă pe israelieni să-i adăpostească pe imigranţii din Africa
0Rabinul Susan Silverman, sora actriţei americane Sarah Silverman, se află în spatele iniţiativei de a ajuta aproximativ 40,000 de imigranţi din Sudan şi Eritrea ameninţaţi cu deportarea forţată din Israel, informează cotidianul Haaretz.
Campania Anne Frank Home Sanctuary, iniţiată de organizaţia pentru drepturile omului Rabbis for Human Rights speră să determine autorităţile de la Tel Aviv să renunţe la politica de deportare ce ar viza aproximativ 40,000 de imigranţi, predominant din Sudan şi Eritrea.
Planul a fost inspirat şi de oraşele sanctuar din Statele Unite, unde autorităţile locale acţionează împotriva politicilor federale ce vizează imigranţii ilegali din America.
„Povestea Annei Frank este cunoscută în toată lumea, iar ea a fost ascunsă pentru a nu fi trimisă la moarte - iar informaţiile noastre arată că mulţi dintre cei pe care vrem să-i deportăm riscă moartea”, a declarat Silverman pentru Haaretz, referindu-se la informaţiile din presa cum că mulţi dintre imigranţii africani ce au acceptat oferta autorităţilor israeliene de a părăsi statul în schimbul unei sume de bani şi a unui bilet de avion către Rwanda şi Uganda, au ajuns pradă reţelelor de trafic uman.
„Unii oameni şi-au riscat viaţa pentru a salva evrei în Europa, iar noi acum susţinem că nu vrem să riscăm o mică schimbare demografică?” a declarat Susan Silverman. „Avem un prim-ministru care îi citează pe faraonii greci atunci când susţine că numărul imigranţilor va creşte şi ne vor domina demografic. Faraonii spuneau acelaşi lucru despre sclavii evrei”, a completat aceasta.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a semnat o directivă prin care cere instituţiilor de securitate să elaboreze un plan pentru expulzarea imigranţilor ce doresc să obţină azil în Israel ce au intrat ilegal în ţară în ultimii zece ani.
Recent, autorităţile de la Tel Aviv au aprobat posibilitatea ca aceşti imigranţi să aleagă între primirea sumei de 3,500 de dolari şi deportarea într-un alt stat african sau detenţia pe termen nedeterminat în Israel.
Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al ONU şi-a exprimat îngrijorarea pentru această poltică, şi a cerut Israelului să nu deporteze imigranţii în statele sub-sahariene.
În ultimii zece ani din cei 60,000 de refugiaţi africani ce au ajuns sau au trecut prin Israel, doar 10,000 dintre aceştia au primit acest statut legal.
Silverman a povestit pentru Haaretz povestea unui refugiat din Eritrea ce a dorit să rămână în Israel doar până când ar fi fost sigur să se întoarcă acasă. Acest tânăr, ce a primit statut de refugiat din partea Canadei, a învăţat istoria Holocaustului citind Jurnalul Annei Frank într-o tabără de refugiaţi din Etiopia. Când şi-a început periculosul drum prin deşertul Sinai către Israel, acesta şi-a spus că „poporul Annei Frank mă va înţelege şi mă va proteja”.
„A vrut doar să stea aici până când ar fi fost sigur să se întoarcă acasă, dar noi nu am vrut să auzim nimic de aşa ceva”, a concluzionat Susan Silverman.