De ce l-a iubit Mandela pe Fidel Castro
0Prietenia strânsă dintre Nelson Mandela, considerat un erou al secolului 20, şi Fidel Castro, liderul autoritar de la Havana, nu a fost o simplă legătură de conjunctură, aşa cum mulţi ar putea considera, ci are în spate o lungă poveste.
Conform publicaţiei Huffington Post, poziţiile naţionaliste şi anti-imperialiste ale regretatului lider sud-african l-au pus pe acesta, de cele mai multe ori, în opoziţie cu marile puteri globale, oferindu-i multe lucruri în comun cu „marele duşman“ cubanez. Mandela s-a apropiat de fostul dictator, Fidel Castro, pentru că cel din urmă reprezenta aspiraţiile cetăţenilor din Lumea a Treia, subminaţi de Statele Unite în timpul Războiului Rece.
Mai mult, în perioada întunecată a regimului rasist al minorităţii albe din Africa de Sud, Fidel Castro a fost una dintre vocile cele mai puternice care şi-au asumat respingerea Apartheidul.
Triumful revoluţiei cubaneze în 1959, i-a inspirat pe mulţi lideri de stânga din sudul lumii, implicit pe Mandela. Primind sarcina să facă o armată de gherilă în 1961, Mandela a studiat documentele comuniştilor cubanezi pentru a se inspira.
În autobiografia sa din 2008, liderul sud-african scria: „Orice sursă era de interes pentru mine. Am citit raportul lui Blas Roca, secretarul general al Partidului Comunist din Cuba, despre anii de ilegalitate a organizaţiei din timpul regimului Batista. În Commando, scrisă de Deneys Reitz, am citit despre tacticile neconvenţionale de gherilă ale generalilor buri în timpul războiului anglo-bur. Am studiat volume scrise de Che Guevara, Mao Tse-tung, Fidel Castro“.
Admiraţia laureatului Nobel pentru revoluţia cubaneză s-a intensificat odată cu trecerea timpului. Cuba sub Castro se opunea Apatheidului şi susţinea Congresul Naţional African- organizaţia politică a lui Mandela, actualul partid de guvernământ. Mandela a apreciat susţinerea militară pe care Cuba a acordat-o Angolei în anii 70 şi 80, şi care a dus la destabilizarea suficientă a guvernului sud-african de atunci, astfel încât să legalizeze în 1990, Congresul Naţional African.
În opoziţie, administraţia de la Washington, a jucat un rol important în arestarea lui Mandela în 1962 şi etichetarea sa drept terorist, până în 2008. Mai mult, în 1986, preşedintele Ronald Reagan îşi foloseşte dreptul de veto pentru a se opune Actului Anti-Apartheid, cerut de Camera Reprezentanţilor.
Urmărind datele acestei istorii, nu este deloc surprinzător faptul că Mandela a rămas un mare critic al Statelor Unite până în ultima parte a vieţii sale. Când preşedintele Bush a expus publicului planul de a invada Irakul în 2003, Mandela a spus: „Dacă există o ţară care a comis atrocităţi de necrezut în lume, atunci aceasta este Statele Unite ale Americii. Lor nu le pasă.“
În 1990, la scurt timp după eliberarea sa din cei 27 de ani de detenţie, Nelson Mandela vizitează Cuba pentru a-şi exprima gratitudinea, numind Revoluţia lui Castro „o sursă de inspiraţie pentru toţi oamenii iubitori de libertate“.
„Admirăm sacrificiile poporului cubanez pentru menţinerea independenţei şi suveranităţii în faţa odioasei campanii orchestrate de imperialişti“, a spus Mandela în timpul vizitei ale, potrivit Los Angeles Times. „Şi noi vrem să ne controlăm destinul!“
În timpul unui eveniment public în Havana, Mandela l-a invitat pe Castro în Africa de Sud.
„Cine ne-a antrenat oamenii, cine ne-a dat resurse, cine a ajutat atât de mulţi soldaţi şi doctori ai noştri?“ a declarat Mandela. „Nu ai venit în ţara noastră- când vei veni?“
Niciuna dintre aceste remarci nu a fost bine primită de comunitatea cubanezilor fugiţi de regimul Castro în SUA, în anii 60. Chiar şi înaintea vizitei lui Mandela în Cuba, comunitatea cubaneză din Florida nu privea cu ochi buni prietenia dintre acesta şi dictatorul comunist, iar în timpul vizitei liderului sud-african în Miami, cinci primari cubanezo-americani au semnat o scrisoare în care îl criticau pentru comentariile pro-Castro.
În ciuda protestelor comunităţii de cubanezi din SUA şi a criticilor din partea activiştilor, care denunţau abuzurile regimului Castro la adresa drepturilor omului, Mandela şi liderul de la Havana şi-au menţinut o relaţie apropiată. Mandela a subliniat faptul că nu îşi va întoarce niciodată spatele celor care s-au opus Apartheidului. Iar Castro a acceptat invitaţia prietenului său şi a fost prezent la inaugurarea sa ca preşedinte al Africii de Sud în 1994.
Citiţi mai multe despre viaţa lui Nelson Mandela
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, s-a numărat printre primii şefi de stat care l-au felicitat personal pe Nelson Mandela, după ce fostului lider sud-african i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, în 1993.
Episodul uitat de americani: implicarea CIA în arestarea „teroristului“ Nelson Mandela
În 2008, înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, Nelson Mandela a primit un cadou special din partea Statelor Unite: numele său şi al organizaţiei pe care a reprezentat-o au fost şterse, după patru decenii, de pe lista CIA a teroriştilor, încheind un episod pe care autorităţile de la Washington l-au catalogat drept „o chestiune jenantă“.
VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei
Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.