Construirea Moscheii de la Bucureşti –doar un punct pe harta lui Erdoğan
0Dintr-un cotidian albanez cu titlul „Erdoğan spală milioane de euro prin construirea moscheii din Kosovo" aflăm că preşedintele turc şi-a propus să ridice cât de multe moschei în spaţiu controlat odinioară de către Imperiul Otoman. Mai mult, după o declaraţie „ciudată” cum că musulmanii au descoperit America cu mult înaintea lui Cristofor Columb, preşedintele turc se simte dator să construiască o moschee şi în Cuba.
În această perioadă, când Erdoğan şi partidul său AKP se simt ameninţaţi (după alegerile din 7 iunie nu s-a reuşit construirea unei majorităţi pentru formarea unui guvern), Erdoğan a anunţat noi alegeri parlamentare pentru data de 1 noiembrie 2015. În toată această perioadă, liderul de la „Casa Albă” din Ankara se războieşte cu kurzii şi se înfăţişează ca un apărător al democraţiei în lupta cu Statul Islamic.
Revenind la semnalul tras de cotidianul albanez Zer din Priştina cu privire la construirea unei moschei în Kosovo citim: milioane de euro curg din Turcia către Kosovo, „prin trasee ilegale, ocolind băncile”. Mai mult decât atât, această instituţie media a spus că autorităţile lui Recep Tayyip Erdoğan se folosesc de motivul construirii moscheii pentru a „spăla bani". Conform cotidianului, milioane de euro sosesc în Kosovo însă nu în sprijinul economiei sau fondurilor pentru investiţii ci pentru reconstrucţia structurilor religioase: „cele mai multe dintre investiţii expun fără îndoială, o mare spălare de bani pe care Erdoğan o organizează prin Kosovo". Publicaţia menţionează că pentru informaţiile redate au fost organizate investigaţii timp de două luni.
Zeci de noi moschei din Kosovo, precum şi renovarea tuturor celor „construite în timpul Imperiului Otoman", sunt finanţate printr-un singur mare donator, Agenţia Turcească de Cooperare şi Coordonare TIKA, precizează ziarul. De asemenea, se subliniază faptul că agenţia funcţionează în subordinea guvernul turc şi este direct gestionată de către ambasada din Priştina.
„În cele mai multe cazuri, TIKA îşi păstrează finanţele secrete, din moment ce nu există date oficiale cu privire la modul în care banii sunt mutaţi şi investiţi. Este suspicios că banii sunt aduşi în mod ilegal şi nu prin conturile bancare", susţin ziariştii albanezi. Printre informaţiile oferite se află şi o listă a rapoartelor Băncii Centrale din Kosovo conform căreia TIKA a investit mai puţin de trei milioane de euro din 2009 până în 2014 - în afară de cele 1,2 milioane investite în moscheea Sinan Paşa din Prizren.
Începând cu 2011 până în prezent TIKA şi alţi câţiva investitori turci au renovat aproximativ 30 de moschei şi alte structuri religioase „din perioada otomană." În articol este menţionat şi faptul că TIKA este scutită de la plata impozitelor din Kosovo şi are numai angajaţi din Turcia.
Turcia a fost printre primele ţări ce a recunoascut Kosovo, iar Erdoğan a fost în mai multe rânduri descris ca fiind „protector pentru Kosovo". După eforturile Ankarei pentru deconstrucţia Iugoslaviei şi constituirea statului Kosovo, în Constituţia noului stat a doua limbă este limba turcă. De asemenea, preşedintele turc a cauzat o agitaţie în urmă cu doi ani în Prizren atunci când a spus că „a doua sa ţară este Kosovo”. Pe atunci prim-ministrul Erdoğan a spus că cele două culturi, cea din Turcia şi cea din Kosovo, pot fi diferite însă cetăţenii lor fac parte din aceeaşi ţară.
Aceasta a fost urmată de o reacţie dură din partea Ministerului sârb al Afacerilor Externe şi a cetăţenilor sârbi, dar cabinetul Erdoğan a anunţat că nu există nicio justificare, iar declaraţia sa a fost „interpretată greşit".
În urma tuturor discuţiilor aprinse, printr-un anunţ s-a declarat că a avut loc o eroare de traducere iar Erdoğan nu a spus că „Turcia este Kosovo sau invers.”
În acest timp aflăm din presă că pentru proiecţia celei mai mari Moschei din Europa, onoare căzută pe capul nostru, la Bucureşti au fost semnate şi actele de cadastru şi intabulare. Întrebarea care se pune este că, dacă într-un stat musulman, un stat încă nerecunoscut de ţări importante, îşi ridică semne de întrebare pentru construirea unei moschei, la noi, un stat creştin, de ce nu?
De prisos să spun că autorităţile noastre nu cunosc situaţia reală din Turcia sau intenţiile acestui expansionist. Dar cu toate acestea noi acceptam un act unilateral deoarece Biserica promisă a fi contruită la Istanbul tine de domeniul declaraţiilor. Cu toate că această moschee era poate mai îndreptăţită să fie construită de Sultan când Ţările Române se aflau sub suzeranitatea Imperiului, cei de la Constantinopol, mult mai inspiraţi decât Preşedintele de azi nu au găsit motive raţionale pentru construirea unui lăcaş de cult musulman într-un oraş fără musulmani.
De la Muftiul Murat Iusuf aflăm că principalul motiv pentru care doreşte construirea acestui lăcaş este: în Capitala, 90% dintre cele peste 17 moschei nu sunt autorizate de Muftiatul Cultului Musulam sau de Secretariatul General pentru Culte.
Păi dacă nu sunt autorizate, sunt ilegale? Dacă sunt ilegale de ce funcţionează? Preocupările Muftiului în situaţia în care aceste 17 moschei nu sunt autorizate dar funcţionează este de a milita pentru construirea celei mai mari Moschei din Europa? Cine ne garantează că cei care frecventează aceste 17 moschei vor veni la Noua Moschee?