Cine este noul şef al Mossad ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul şef al Mossad, Yossi Cohen
Noul şef al Mossad, Yossi Cohen

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a numit, luni, pe Yossi Cohen, un apropiat şi totodată veteran, pentru postul de nou şef al Mossad, agenţia israeliană pentru informaţii externe.

Yossi Cohen, în vârstă de 54 de ani, îl va înlocui pe Tamir Pardo, al cărui mandat se încheie în ianuarie, şi va devein al 12-lea şef al Mossad, din istoria agenţiei. 

Fost pilot de vânătoare şi sef al serviciilor de informaţii ale armatei aerului, Yassi Cohen este un veteran al Mossad pentru care a lucrat timp de trei decenii, în special ca director al departamentului însărcinat cu desfăşurarea agenţilor în lume, scrie „Le Figaro“.

Are patru copii şi este originar din Ierusalim.  Între 2011 şi 2013 a ocupat funcţia de director adjunct al agenţiei .

Aspectul său elegant şi gustul pentru costume i-a adus porecla  „manechinului“. Această alegere a premierului Benjamin Netanyahu a fost salutată de majoritatea analiştilor israelieni. 

Yossi Cohen, care a fost din 2014 consilier de securitate naţională al primului ministru israelian, a devenit unul dintre confidenţii lui Netanyahu, scrie „Le Figaro“, care mai notează că  de multe ori, Yossi Cohen a jucat  rolul de emisar atât domeniul diplomatic cât şi în domeniul  informaţiilor . 

Mossaul  are drept arie de responsabilitate  trei zone, cea mai importantă fiind colectarea de informaţii la nivel mondial, o sarcină esenţială pentru securitatea Israelului.


Al doilea domeniul de activitate o reprezintă operaţiunile clandestine, dintre care cele mai multe vizează prevenirea şi combaterea ameninţărilor la adresa securităţii statului Israel şi al cetăţenilor săi, precum şi a evreilor din diaspora. Importanţă deosebită o acordă luptei împotriva terorismului şi a altor misiuni, cum ar fi să perturbarea şi încetinirea programul nuclear al Iranului.


Al treilea său domeniu de activitate este legată de relaţiile externe secrete ale Statului Israel, în special în ţările care nu au relaţii diplomatice cu Ierusalimul. Se ocupă, de asemenea, de relaţiile cu serviciile de informaţii mai mult sau mai puţin prietenose dintre state atunci când relaţiile oficiale nu sunt foarte bune. A fost cazul recent când Mossadul a menţinut legături cu comunitatea de informaţii din SUA şi cu CIA, deşi relaţiile dintre presedintele Barack Obama şi Netanyahu se răciseră.

Alegerea lui Cohen reflectă actuala preocupare a premierului Netanayhou pentru relaţiile externe secrete intermediate de Mossad.Aceastea sunt în primul rând necesare, scrie i24news,  pentru consolidarea cooperării internaţionale în lupta împotriva terorismului şi a militanţilor islamismului radical.

Al doilea motiv pentru care autorităţile de la Ierusalim au simţit nevoia de a stimula diplomaţia secretă prin intermediul Mossadului este izolarea diplomatică tot mai mare pe care Israelul a observat-o recent. Multe ţări, precum Suedia, ale căror politici pe arena diplomatică sunt ostile Israelului, coopereză cu uşurinţă cu statul evreu prin prin dialogul dintre comunităţile de informaţii.

Al treilea motiv pentru această „diplomaţie“ este abilitatea de a profita de oportunităţi. Nu este un secret, arabii şi ţările musulmane pot avea interese comune cu Israelul. Aceste ţări nu sunt toate doritoare să întreţină relaţii deschise şi să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, cel puţin până la reglementarea conflictului israeliano-palestinian. Mossad este canalul prin care aceste relaţii sunt întreţinute, unele mai vizibile, altele mai puţin.

Analiştii israelieni susţin că Yossi Cohen este persoana potrivită pentru a conduce Mossad în acest moment, deoarece experienţa internaţională acumulată ca şef al biroului Mossad din Europa şi în calitate de consilier pentru securitate naţională este de nepretuit. 

El şi-a dovedit, de asemenea, abilităţile sale în acest domeniu conducând recent un dialog cu directorul adjunct al Afacerilor Strategice din Departamentul de Stat al SUA, Jeremy Issacharoff, în timp ce marile puteri de negociere acordul nuclear cu Iranul.

În calitate de şef al Consiliului Naţional de Securitate, Cohen a fost implicat în negocieri, mai mult decât se ştie, şi a influenţat rezultatul final, chiar dacă acordul nu au fost pe placulul Israelului. El a fost acolo pentru a minimiza daunele. Cohen si Issacharof au gestionat , de asemenea, alte probleme sensibile cu guvernul SUA, cât animozităţile dintre Obama şi Netanyahu au fost la cote înalte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite