Peste 120 de morţi în două luni de violenţe între palestinieni şi israelieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strângere de mâini protocolară între premierul israelian Benjamin Netanyahu (stânga) şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas (dreapta) în marja summitului COP21 de la Paris FOTO AFP
Strângere de mâini protocolară între premierul israelian Benjamin Netanyahu (stânga) şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas (dreapta) în marja summitului COP21 de la Paris FOTO AFP

Valul de violenţe între palestinieni şi israelieni s-a soldat cu peste 120 de morţi în două luni şi pare de neoprit după noile atacuri cu arme albe comise marţi, relatează AFP online.

Doi palestinieni au fost împuşcaţi marţi de militari ai statului evreu în timp ce încercau să atace israelieni în Cisiordania.

Unul dintre ei, în vârstă de 16 ani, a încercat să înjunghie un pieton în apropiere de colonia Gush Etzion, la sud de Ierusalim, potrivit armatei israeliene.

O palestiniancă de 19 ani a încercat la rândul ei să atace cu cuţitul un militar israelian în apropierea coloniei Enav, între Tulkarem şi Nablus, în nordul Cisiordaniei. Militarul a împuşcat-o, a precizat armata israeliană. Potrivit poliţiei palestiniene, studenta de 19 ani a ieşit din închisoare acum un an şi jumătate după doi ani de detenţie pentru o tentativă similară.

Israelul, Ierusalimul şi teritoriile palestiniene sunt afectate de două luni de o serie de atacuri antiisraeliene, comise în principal cu arme albe de către palestinieni, şi de cofruntări între tineri palestinieni, care aruncă cu pietre, şi militari israelieni.

De la 1 octombrie, 103 palestinieni, între care un arab israelian, au fost ucişi, potrivit unui calcul întocmit de AFP, după ce au comis sau în timp ce încercau să atace cu arme albe israelieni. Şaptesprezece israelieni, un american şi un eritreean au fost ucişi în astfel de atacuri.

Această escaladare a tensiunilor intervine în contextul stagnării procesului politic de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.

Fără iluzii de pace

În pofida unei strângeri de mâini observate luni, la Paris, în cursul Conferinţei Internaţionale pe tema Schimbărilor Climatice (COP21), prima după mult timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas nu au renunţat la poziţiile diametral opuse.

Netanyahu a declarat că nu are „vreo iluzie“ în privinţa lui Abbas, considerând strângerea de mâini dintre ei drept protocolară. Liderul palestinian „trebuie să înceteze să incite la ură“, a insistat premierul israelian.

La rândul său, Abbas a repetat că este inutil să mai „piardă timpul negociind“ cu israelienii. „Ultima noastră şansă de a ajunge la soluţia privind două state şi de a face pacea o realitate“ dispare, a avertizat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite