China, îngrijorată de programul pentru rachete al Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beijing-ul şi-a arătat dezacordul faţă de plasarea în Coreea de Sud a radarelor de detectare a rachetelor, deoarece experţii susţin că nu ştiu dacă sistemul de apărare, menit să contracareze rachetele din Coreea de Sud, poate detecta şi combate programul nuclear al Chinei, relatează Reuters.

THAAD (n.red.:Terminalul de Apărare Zonal de Înaltă Atitudine), sistemul de apărare împotriva rachetelor amplasat la Seul, a devenit mărul discordiei în relaţia dintre Statele Unite şi China, subiectul urmând a fi discutat săptămâna aceasta în cadrul întâlnirii preşedinţilor celor două ţări, Donald Trump şi Xi Jinping.

Reuters a realizat un infografic în care explică cum funcţionează THAAD.

Deşi SUA precizează că sistemul e necesat pentru apărarea Coreei de Sud faţă de ameninţările din nord, strategii chinezi cred că THAAD reprezintă o ameninţare la valabilitatea mijloacelor de intimidare nucleare ale ţării.

„Este clar că nimeni din China nu ştie precis de ce e capabil THAAD, iar asta reprezintă o parte din problemă” a declarat Zhang Baohui, un expert al programelor nucleare chineze, citate de Reuters. Acesta a mai motivat că din cauză că nimeni nu ştie de ce e în stare programul, experţii nu pot presupune decât ce e mai rău.

Oficial, China spune că se opune THAAD-ului deoarece va destabiliza balanţa securităţii regionale. Principala îngrijorare a oficialilor este raza de acţiune a radarului, presupusă a fi de 2.000 de kilometri. Aceasta le-ar oferi americanilor „ochi” pe o distanţă mult mai mare decât ar avea nevoie ca să contracareze rachetele dinspre Coreea de Nord.

Sistemul de apărare american a dus şi la o răcire a relaţiilor dintre Beijing şi Seul, autorităţile chineze închizând mai multe magazine Lotte (conglomerat multinaţional cu sediu în Coreea de Sud) imediat după ce aceştia din urmă au fost de acord cu programul de apărare.

De asemenea, numărul turiştilor chinezi care merg să viziteze Coreea de Sud s-a redus vertiginos după ce Beijingul a blocat accesul la o parte din muzica şi piesele de teatru care ajungeau la audienţa chinez. Interzise au fost şi zeci de bloguri care au legătură cu Coreea.

Eficienţa THAAD, încă necunoscută

THAAD, a cărui eficienţă încă nu a fost testată într-un conflict adevărat, a fost conceput pentru a intercepta şi a distruge rachetele balistice aflate deja în zbor, în interiorul sau exteriorul atmosferei. Totuşi, raza de acţiune lungă i-ar permite să detecteze toate lansările de rachete ale Chinei care în prezent se desfăşoară într-o zonă izolată din nordul ţării.

Atuul Chinei, ameninţat să fie compromis, este că programul ei nuclear care e menit să arate că ar avea un răspuns în cazul unui incident, Beijingul rămânând ferm asupra jurământului că niciodată nu va fi primul care se vor folosi de arme nucleare în cadrul unui conflict. În ultimii ani, China şi-a mărit arsenalul pentru a „asigura” mijloacele de intimidare.

De aceea, oamenii de ştiinţă chinezi se tem că radarele THAAD sunt îndeajuns de sofisticate încât să detecteze testele cu rachete, ceea ce le-ar oferi americanilor un avantaj în cazul unui atac de la Beijing şi punând în pericol toată strategia nucleară a armatei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite