Chavismo european?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras la turneul de fotbal Hugo
Chavez organizat de ambasada Venezuelei la Atena în 2014. Sursă: Zougla.
Alexis Tsipras la turneul de fotbal Hugo Chavez organizat de ambasada Venezuelei la Atena în 2014. Sursă: Zougla.

Victoria opţiunii nu la referendumul convocat de guvernul grec condus de Alexis Tsipras reprezentând Syriza a fost salutată de mai mulţi lideri latino-americani de stânga printre care lideri ai noii stângi iniţiate de Hugo Chavez, precum Evo Morales din Bolivia, dar şi preşedinta neopopulistă a Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner.

Noua stângă latino-americană salută victoria grecilor

Cel mai entuziast susţinător latino-american al premierului grec Alexis Tsipras este preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro care a numit victoria opţiunii nu la referendumul de duminică, o victorie a popoarelor latino-americane...În mesajul de felicitare, Maduro a comparat chiar Venezuela cu Grecia, ambele state fiind supuse în opinia sa unui război economic, susţinut şi de mass-media ostile. Diosdado Cabello, preşedintele Congresului venezuelean a felicitat şi el guvernul grec; la începutul anului, Cabello, evocase victoria lui Tsipras ca pe o victorie a chavismo european. De altfel, Alexis Tsipras este un admirator al fostului preşedinte venezuelean Hugo Chavez declarând că modelul promovat de acesta va fi urmat şi de alte guverne; în 2013 Tsipras a participat de altfel la înmormântarea lui Chavez. Sunt cunoscute legăturile stabilite de PSUV (Partidul Socialist din Venezuela) cu Podemos, mişcarea condusă de Pablo Iglesias în Spania şi Syriza din Grecia. De altfel în anii trecuţi, Tsipras i-a întâlnit pe preşedinţii de stînga sud-americani, Dilma Rousseff, Cristina Fernandez de Kirchner, afirmând adesea că noi europenii trebuie să învăţăm din experienţa latino-americană.

Referendumul a fost unul din principalele instrumente politice ale chavismului pentru a legitima diferitele decizii propuse de guvernul socialist de secol 21 al lui Hugo Chavez. Regimul organizat de Hugo Chavez a fost evocat ca fiind un exemplu de democraţie radicală (Steve Elnner) care privilegiază interesele majorităţii, de altfel bazinul său electoral. Acest model novator disrupe logica democraţiei liberale care protejează drepturile minorităţilor. În America de sud acest model care apare şi în Bolivia lui Evo Morales sau Ecuadorul sub Rafael Correa are ca susţinere financiară explotarea naţionalizată a resurselor naturale importante.

Din America latină l-au mai felicitat pe Alexis Tspiras, Cristina Fernandez de Kirchner (CFK) preşedinta Argentinei care se pregăteşte de alegerile generale din toamnă, partidul său, principal element al coaliţiei Frente para la Victoria pierzând duminică în alegerile locale destul de multe voturi. CFK a insistat asupra victoriei grecilor împotriva condiţiilor absurde impuse de instituţiile financiare. De altfel, săptămâna trecută, după anunţul convocării referendumului grec, au existat şi analize care au pus în paralel dezastrul economic (şi apoi politic) argentinian din 2001 şi posibilul scenariu al unui ”Grexit”.

Raul Castro l-a felicitat pe ”camaradul” Tsipras, ştirea apărând pe prima pagină a ziarului oficial, El Granma. Se pare de asemenea că în biroul lui Alexis Tsipras se află două fotografii, una cu Fidel Castro şi una cu Ernesto Guevara. De altfel, s-ar părea că admiraţia lui Tsipras pentru Guevara l-a făcut să-şi numească unul din copii Ernesto (e drept că e doar al doilea prenume). Şi preşedintele bolivian Evo Morales a reacţionat la rezultatul referendumului spunând că poporul grec ”a învins capitalismul cel mai enervant” dar a remarcat şi rolul dăunător jucat de FMI aşa cum citează ziarul spaniol El Pais de luni 6 iulie.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite