Cele mai periculoase grupări teroriste din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul Islamic se numără printre cele mai periculoase grupări teroriste din lume
Statul Islamic se numără printre cele mai periculoase grupări teroriste din lume

Istoria terorismului nu începe cu perioada contemporană şi grupările radicale din ultimii 100 de ani, dar cele mai periculoase grupări teroriste din lume din prezent par a avea o organizare bine elaborată, care pune probleme autorităţilor din statele care luptă împotriva acestui tip de radicalism.

Cele mai periculoase grupări teroriste din lume sunt în prezent şi organizaţii bine structurate. Unele dintre aceste grupări teroriste au o reţea de membri răspândiţi în mai multe ţări, ceea ce duce la o misiunea foarte dificilă a serviciilor de informaţii şi de securitate care vor să le oprească în momentul care pun la cale posibile atentate.

1. ISIS sau Statul Islamic din Irak şi Siria

Orginile ISIS (sau Statul Islamic) pot fi regăsite în ramura Al Qaeda din Irak, grupare condusă în anii 2000 de Abu Musab al-Zarqawi. În 2006, Al-Zarqawi a fost ucis într-un raid american.

ISIS a profitat de instabilitatea din Siria, ţară confruntată de câţiva ani cu un conflict sângeros între mai multe grupări care vizează şi îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad. În prezent, ISIS unde a devenit cel mai de temut grup care încerca să-l dea jos pe preşedintele sirian. 

De asemenea, În Irak, se opune opune guvernului şiit, atacând autorităţile şi populaţia civilă care se opune gripării în mai multe regiuni din această ţară. ISIS are acum venituri din exploatarea şi vânzarea petrolului, controlează zone ample din Siria şi Irak şi are ca obiectiv recunoaşterea sa ca stat.

Abu Bakr al-Bagdadi, autoproclamat califul Ibrahim după ce Statul Islamic a declarat înfiinţarea unui califat islamic în nordul Bagdadului, este liderul suprem al grupării. El are doi adjuncţi: unul este responsabil de operaţiunile din Siria, celălalt are în grijă acţiunile din Irak. 

Statul Islamic s-a extins rapid în Irak şi Siria, capturând mari oraşe şi puncte de frontieră dintre cele două ţări. De-a lungul verii, grupul a avansat în Siria, recâştigând teritorii pierdute în faţa grupurilor rebele şi capturând mai multe baze militare. Acum, principalul obiectiv pe teren este consolidarea poziţiilor de-a lungul graniţei dintre Irak şi Siria. 

CIA estima în septembrie că Statul Islamic are între 20.000 şi 31.500 de luptători în Irak şi Siria. Aproximativ 15.000 dintre aceştia ar fi recruţi din străinătate. 

Organizaţie este atât de sângeroasă încât Al Qaeda s-a dezis de ea.

2. Al-Qaeda 

Numele Al-Qaeda se traduce din arabă ca „Baza“. Gruparea teroristă a consituit chiar structura din care s-au desprins alte organizaţii teroriste pe partea sunnită.

Al-Qaeda îşi începe activităţile pe teritoriul Afganistanului, unde membrii ei au mers să lupte împotriva sovieticilor, dar şi cu puterea locală.  Fondatorul Al-Qaeda a fost Osama Bin Laden, originar din Arabia Saudită. 

În 1996, Bin Laden a declarat „un război sfânt” împotriva forţelor americane. 

Doi ani mai târziu, el şi adjunctul său Ayman al-Zawahiri au emis o lege sfântă (fatwa) potrivit căreia musulmanii trebuie să ucidă americanii, inclusiv civilii, oriunde în lume, precizează BBC.

Printre atacurile de care aceştia sunt vinovaţi pot fi menţionate: atacul asupra World Trade Center din 1993, Pentagonul şi Turnurile Gemene din 2001, bombardamentul metroului londonez.

Organizaţia şi-a continuat activităţile şi după uciderea lui Bin Laden în 2011.

3. Boko Haram (Nigeria)

Atacurile Boko Haram, grupare care doreşte crearea unui stat islamic în nordul Nigeriei, au fost fost direcţionate către populaţia creştină din ţara africană. Mii de persoane au fost ucise în ultimii şase ani de această grupare jihadistă .

Într-un comunicat al Departamentului de Stat din noiembrie 2013 a fost anunţată decizia trecerii Boko Haram pe lista organizaţilor teroriste. Decizia a fost luată şi drept consecinţă a informaţiilor că Boko Haram cooperează cu Al-Qaeda din Magrebul Islamic.

Membrii săi răpesc, ucid, dau foc şi, unde pot, guvernează sub stricta interpretare islamică Sharia.

În aceeaşi listă a organizaţilor teroriste a fost inclusă şi Ansaru, facţiune care s-a desprins din Boko Haram în 2013. Ansaru este acuzată că a răpit şi a ucis mai mulţi muncitori străini din Nigeria. 

4. Al-Shabab (Somalia)

Al Shabab este una dintre cele mai de temut grupări militante islamiste din Africa. Organizaţia controlează o mare parte din sudul Somaliei, unde duce o insurgenţă împotriva guvernului de tranziţie, încă din 2006. 

Al-Shabab, care se traduce din arabă prin „Tineretul“, a luat naştere în anii 2000 ca o facţiune o grupul finanţat de Bin Laden numit „Al-Ittihad al-Islami“, care încerca să creeze un emirat islamist în Somalia.

Pe măsură ce s-a apropiat tot mai mult de Al-Qaeda, gruparea a recurs la atentatori sinucigaşi şi a atras jihadişti din întreaga lume.

Cel mai sângeros atac a avut loc toamna lui 2013. Militanţii grupării au intrat în mallul Westgate din Nairobi, Kenya, trăgând în clienţi şi torturând unii ostatici înainte de a-i ucide. Asediul care a durat patru zile s-a încheiat cu 67 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite