Ce state luptă pentru influenţă în Egipt
0La începutul săptămânii, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, două dintre cele mai bogate state din Golf, s-au angajat să furnizeze Egiptului ajutoare în valoare de opt miliarde de dolari.
Scopul generozităţii a fost dublu: să consolideze guvernul de tranziţie dar şi să dea o lovitură rivalilor lor islamişti din zonă. Regimul lui Mohamed Morsi şi mişcarea “Frăţia Musulmană” au fost susţinute şi diplomatic şi financiar de Qatar şi de Turcia.
Prima a oferit şi oferă ajutor şi altor islamişti operand în zonă , de pildă celor din Tunisia, Siria şi, anterior, Libia. În schimb, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite preferă vechea ordine cu caracter autoritar, temându-se atât de islamişti cât şi de democraţie, conştienţi că ambele orientări ar putea ameninţa stabilitatea propriei ţări, scrie într-un comentariu cotidianul “The New York Times”.
Pe de altă parte, prin acordarea acestor fonduri, Arabia Saudită şi Emiratele iau locul Statelor Unite care oferă Egiptului anual 1,5 miliarde de dolari, o fracţiune din cele furnizate de statele din Golf.
De fapt, la ora actuală, Washingtonul nu prea ştie cum să abordeze situaţia din Egipt şi se gândeşte ca, după schimbarea ordinii de stat, chiar să revizuiască condiţiile de ajutorare, unii congresmeni cerând suspendarea acestora deoarece consideră că a avut loc o lovitură de stat. Dar Arabia Saudită şi Emiratele au fost de-a dreptul entuziasmate de faptul că militarii l-au dat jos pe Mohamed Morsi, ambele ţări fiind profund ostile “Frăţiei Musulmane” .
Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Qatar durează de decenii, ambele state doresc să devină lideri regionali, numai că metodele folosite sunt diferite., saudiţii fiind mai discreţi în diplomaţie iar Qatarul mai direct. Demiterea lui Mursi a fost o lovitură grea pentru Qatar dar şi pentru Turcia, căci s-a ajuns la subminarea islamismului politic, apreciază analiştii.
De aceea, se pare că liderii qatarezi au început să-şi atenueze poziţia, au devenit mai puţin vocali în sprijinirea islamiştilor şi chiar s-au alăturat Arabiei Saudite într-un mesaj de susţinere a guvernului de tranziţie din Egipt.
Mai mult, oficialităţi qatareze au declarat în particular, că în utlima perioadă, Qatarul a fost nemulţumit de măsurile nepopulare luate de Morsi iar un rol important în această schimbare de poziţie se datorează şi venirii la putere a noului emir, şeicul Tamim bin Hamad al-Than, mult mai puţin agresiv în politica externă decât tatăl lui, fostul emir.
La rândul său, Turcia, confruntată de două luni de mişcări de protest, va renunţa probabil la sprijinul acordat islamiştilor din afara ţării. În acest context, rămân victorioase statele arabe anti-Morsi care, prin susţinerea financiară acordată Egiptului, vor facilita perioada de tranziţie a unei ţări care