Câţi bani a recuperat Arabia Saudită în urma campaniei sale anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alwaleed bin Talal Foto: CNBC
Alwaleed bin Talal Foto: CNBC

Campania anticorupţie demarată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, în luna noiembrie a anului trecut şi care a dus la arestarea a sute de prinţi, politicieni şi oameni de afaceri din regat a dat rezultate.

Cel puţin aşa susţine procurorul general saudit, şeicul Saud al-Mojeb. Potrivit lui, în urma acordurilor la care s-a ajuns cu majoritatea celor vizaţi, au fost recuperate 106,7 miliarde de dolari (400 de miliarde de riali saudiţi).

Procurorul a declarat că, la finalul anchetei de aproape trei luni privind modul în care suspecţii de corupţie şi-au dobândit averile, dintre cele 381 de persoane investigate, numai 56 au rămas în detenţie, relevă BBC.

Celelalte şi-au recunoscut vina şi le-au predat autorităţilor, în schimbul libertăţii lor, proprietăţi, bunuri, acţiuni şi bani cash sau, în anumite cazuri, au fost declarate nevinovate. 

Suma prejudiciilor recuperate, care este imposibil de verificat din surse independente, după cum notează „The Guardian“, este dublă faţă de cea la care se gândeau oficialii saudiţi în momentul declanşării acestei campanii anticorupţie, care i-a luat prin surprindere pe afaceriştii din regatul ultraconservator. 

Chiar dacă aceştia nu au fost trimişi într-o închisoare, ci ţinuţi, pe timpul verificărilor, în hotelul de cinci stele Ritz Carlton din Riad, situaţia i-a înfuriat la culme.

Oficial, lista celor arestaţi nu a fost făcută publică. S-a aflat însă imediat că printre ei s-a numărat şi prinţul Alwaleed bin Talal, care, potrivit „Forbes“, este cel mai bogat om din Orientul Mijlociu, având o avere estimată la 18,3 miliarde de dolari. 

El a fost eliberat la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a ajuns la un acord cu autorităţile saudite.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters înainte de a primi permisiunea să plece de la Ritz, prinţul Alwaleed bin Talal, care a investit în companiile Newscorp, Apple şi Twitter, a descris situaţia drept o „neînţelegere“ şi a respins acuzaţiile de corupţie.

Totodată el a negat informaţiile potrivit cărora ar fi fost plasat într-o închisoare clasică şi torturat, afirmând că şi-a petrecut timpul în captivitate urmărind ştirile, plimbându-se şi făcând sport.

„Nu este nicio problemă. Totul este în ordine“, a afirmat el. 

Şi proprietarul reţelei arabe de televiziune MBC, Alwalid al-Ibrahim, s-a numărat printre cei deţinuţi şi, apoi, eliberaţi. Omul de afaceri s-a declarat la rândul lui nevinovat, însă, potrivit unor surse oficiale saudite citate de BBC, atât el, cât şi prinţul Alwaleed bin Talal ar fi ajuns la un acord financiar cu autorităţile, după ce au admis că au comis o serie de nereguli, ce nu au fost precizate. 

Cât despre cei 56 care s-au încăpăţânat să nu cedeze, aceştia ar fi fost transferaţi într-o închisoare, iar cercetările în cazul lor vor continua.

Săptămâna trecută, ministrul saudit de Finanţe, Mohammed al-Jadaan, a afirmat că banii recuperaţi vor fi folosiţi, printre altele, pentru un program cu o valoare de 13,3 miliarde de dolari menit să-i ajute pe cetăţenii saudiţi să facă faţă costurilor vieţii, care sunt tot mai mari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite