Care sunt ţările în care Al-Assad poate obţine azil politic şi care ar fi problemele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii americani au declarat de luni bune că zilele preşedintelui sirian Bashar al-Assad la conducerea statului sunt numărate. O luptă până la moarte ar părea un rezultat mult mai plauzibil, din moment ce războiul sirian intră în cel de-al doilea an consecutiv, scrie CNN.

Posibilitatea obţinerii de azil politic este, de asemenea, o idee care se întrevede în viitoarele planuri ale lui Al-Assad, dar dificultatea unei plecări din Siria face ca lucrurile să complice orice cale de scăpare a lui Al-Assad.

Ziarul israelian „Haaretz“ a dezvăluit miercuri că ministrul de Externe sirian, Faisal al-Miqdad, a vizitat de curând Cuba, Venezuela şi Ecuador, având asupra lui şi scrisori din partea lui Al-Assad în care se întreba dacă este posibil ca el şi familia lui să primească azil politic în cazul în care va fi forţat să părăsească Damascul.

Cu toate acestea, nu există o certitudine că Assad este gată să renunţe la putere, potrivit unor surse din Statele Unite ale Americii, din Europa şi din lumea arabă. Oficialii americani au fost cât se poate de clari atunci când au spus că soarta lui Al-Assad se află chiar în mâinile lui.

„Acest lucru necesită din partea regimului Al-Assad participarea la o tranziţie politică prin care să se înceteze violenţele împotriva propriului popor”, a declarat secretarul de stat Hillary Clinton. „Iar noi sperăm că aşa se va şi întâmpla, pentru că, aşa cum ştim, căderea regimului este inevitabilă.”

Problema privind solicitarea lui Al-Assad de a obţine azil politic nu este la fel de importantă pentru SUA, cum este responsabilitatea guvernului de a se asigură că Al-Assad este tras la răspundere pentru acţiunile regimului.

O serie de ţări i-au oferit” azil lui Al-Assad, a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, fără a preciza, însă, care sunt aceste ţări. „Vrem să îl scoatem de acolo ca să putem merge mai departe. Noi cerem ca Al-Assad şi orice altă persoană care are mâinile pătate de sânge să-şi asume responsabilitatea.

Poate din această cauză, Al-Assad vede cele trei ţări latino-americane drept o destinţie atrăgătoare, comentează CNN. În timp ce Cuba şi Venezuela nu s-au sfiit să-şi demonstreze politicile anti-americane şi anti-occidentale în decursul anilor, guvernul de stânga aflat la guvernare în Ecuador şi-a demonstrat rezistenţa la politicile SUA şi ar putea ezita în a-l preda pe Al-Assad pentru a fi judecat.

În prezent, Ecuadorul oferă azil politic în ambasada din Marea Britanie şi fondatorului WikiLeaks Julian Assange, care se opune extrădării în Suedia. Dar întrebările cu privire la longevitatea acestor guverne l-ar putea face pe Al-Assad să se răzgândească, sunt de părere unii specialişti.

Riscul unui refugiu în ţările din America Latină

Ecudor, Venezuela şi Cuba sunt ţări în care, pentru moment, s-ar simţi în siguranţă, dar trebuie să fie preocupat şi de o eventuală schimbare a oricăruia dintre guverne”, a declarat pentru CNN Scott Horton, expert în drept internaţional la Universitatea Columbia. „Cu siguranţă că nimeni nu se aşteaptă ca regimurile din cele trei state să continue la nesfârşit.”

Arabia Saudită, care are o istorie în a oferi azil politic dictatorilor respinşi de la putere, (printre care cel din Uganda şi cel din Tunisia), nu figurează în calculele lui Al-Assad, deoarece guvernul de la Riad îi susţine şi chiar le furnizează are grupurilor de rebeli care vor răsturnarea lui Assad.

Pentru mulţi analişti atenţi la desfăşurarea evenimentelor, Iranul pare a fi cea mai ospitalieră ţară în care Assad s-ar putea refugia, pentru că s-a implicat în menţinerea guvernului Al-Assad la putere.

„Preşedintele sirian ar putea alege multe alte locuri din lumea asta”, este de părere Andrew Tabler, observator asupra Siriei, care a trăit ani buni acolo. „Întrebarea este cât de mult poate supravieţui acolo, cât timp poate să trăiască în siguranţă înainte ca cineva să vină după el şi după familia lui, iar Teheran este un loc sigur.”

Cu Al-Assad la putere, Siria este văzută ca principalul aliat al Iranului în lumea arabă, aşa că Teheranul nu are niciun interes dacă preşedintele sirian este alungat, cel puţin nu cât timp mai deţine porţiuni importante din ţară.

Rusia, care a sprijinit pentru un timp îndelungat actualul regim şi s-a opus eforturilor internaţionale de a-l elimina de la putere, este considerată o altă posibilă destinaţie de refugiu pentru conducătorul sirian. Dar şi acesta poate fi o opţiune care îşi pierde din valoare.

Cred că ruşii au realizat că vor avea de-a face cu o nouă Siria şi le va fi foarte greu să facă asta dacă îl adăpostesc pe fostul preşedinte”, a declarat Tabler de la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat din Washington.

O eventuală plecare a lui Assad, considerată o perspectivă de bun augur de comunitatea internaţională, ar putea deschide calea unor noi instabilităţi în ţară, comentează CNN. Analiştii spun că plecarea sa ar grăbi, probabil, un scenariu de crime din răzbunare pe întreg teritoriu al ţării, dar la o scară mult mai mare.

Într-un interviu aordat luna trecută, Al-Assad a jurat că nu va fi forţat niciodată în exil şi că va trăi şi muri în Siria.

Oficialii americani spun că au planificat de mult timp „prima zi de după Assad”, instruind trupele iordaniene să asigure securitatea. Dar, pentru moment, se speră ca Siria să-şi ţină armele chimice „în lanţuri”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite