Brazilia: Parlamentul a lansat procedurile de demitere a preşedintei Dilma Rousseff

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Brazilia, Eduardo Cunha, a lansat o procedură de destituire contra preşedintei de stânga Dilma Rousseff. Aceasta este acuzată că ar fi falsificat documente privind bugetul de stat, de de corupţie şi de declinul economic cu care se confruntă ţara. Rousseff a negat toate acuzaţiile.

Dacă un comitet special care include reprezentanţi din toate partidele acceptă demiterea, atunci propunerea va ajunge în Camera Inferioară pentru a fi supusă votului.

Procedurile de demitere trebuie susţinute de o majoritate formată din două treimi din membrii Camerei Inferioare , apoi de două treimi dintre membrii Camerei Superioare pentru a demite preşedintele.

Tabăra preşedintei Braziliei, Dilma Rousseff, a suferit, săptămâna trecută, o lovitură dură odată cu încarcerarea liderul grupului senatorilor din Partidul Muncitorilor (la putere), Delcidio do Amaral, în ancheta privind scandalul de corupţie din jurul gigantului petrolier de stat Petrobras, relatează joi AFP. 

Susţinător fidel al Dilmei Rousseff, senatorul Amaral a fost reţinut la 25 noiembrie, la cererea Parchetului, şi plasat în arest preventiv pe baza unor „indicii de tentativă de obstrucţionare a justiţiei“.

Fapt unic în istoria democraţiei braziliene, plasarea sa în detenţie a fost autorizată de Tribunalul Superior Federal, care i-a ridicat de facto imunitatea parlamentară în urma unui flagrant delict. În cursul serii, senatorii au aprobat arestarea sa preventivă, cu un vot de 59-13.

Tot atunci a fost reţinut şi André Esteves, CEO al BTG Pactual, cea mai mare bancă de investiţii din America Latină, şi acesta suspectat de tentativă de obstrucţionare a anchetei.

Senatorul Amaral este primul parlamentar brazilian, din zecile de nume citate în anchetă, care intră în colimatorul justiţiei în scandalul de corupţie politico-financiar din jurul Petrobras.

Ancheta declanşată în 2014 a scos la iveală un sistem de trucare sistematică a pieţelor între Petrobras şi subcontractorii săi, însoţit de comisioane de 3% pe fiecare piaţă, din care o parte era vărsată unor parlamentari ai coaliţiei la putere.

Ancheta a dus la inculparea a numeroşi foşti responsabili ai companiei de stat, a patronilor unora dintre cele mai mari firme de construcţii şi a multor intermediari.

Petrobras a evaluat la începutul anului la 2 miliarde de dolari sumele deturnate de la companie, însă poliţia federală a calculat recent un prejudiciu de peste 11 miliarde de dolari.

Arestările de miercuri survin într-o perioadă foarte dificilă pentru preşedinta Dilma Rousseff, realeasă cu dificultate la sfârşitul lui 2014 şi a cărei popularitate a coborât sub 10%, sub efectele devastatoare şi conjugate ale scandalului Petrobras, recesiunii economice şi unei crizei politice acute care îi pune în pericol mandatul. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite