Barack Obama, presat de diplomaţi de la Washington să aprobe o intervenţie împotriva forţelor lui Bashar al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de diplomaţi din Departamentul american de Stat au semnat notă internă în care critică dur politica ţării lor în Siria şi cer o intervenţie împotriva regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, pentru a opri încălcările constante ale armistiţiului comise de acesta, relatează agenţia de presă Reuters.

Documentul, semnat de 51 de oficiali de nivel mediu şi înalt, reflectă opiniile diplomaţilor care au lucrat la dosarul sirian şi care consideră că actuala politică este ineficientă, a precizat o sursă citată de Reuters sub acoperirea anonimatului, transmite news.ro.

„Pe scurt, grupul ar vrea să vadă înaintată o opţiune militară, pentru a exercita presiuni asupra regimului“ de la Damasc, a explicat oficialul citat.

Un alt diplomat, care a citit documentul, dar nu l-a semnat, şi-a exprimat rezervele că acesta ar putea schimba în vreun fel politica lui Barack Obama faţă de conflictul din Siria.

Deşi notele de acest fel sunt dese, numărul de semnături strâns de acest document este extrem de mare. „Este un număr uimitor de mare“, a declarat fostul ambasador american în Siria, Robert Ford, care a demisionat în 2014 în urma unor diferende pe teme politice şi care colaborează în prezent cu centrul de reflecţie din Washington Middle East Institute.

„În ultimii patru ani, angajaţii Departamentului de Stat au cerut mai multă presiune asupra Guvernului condus de Bashar al-Assad pentru a ne îndrepta către o soluţie negociată“ care să pună capăt războiului civil din Siria, a adăugat el.

Ford a amintit că, în vara anului 2012, fostul secretar de Stat Hillary Clinton a propus înarmarea şi antrenarea rebelilor anti-Assad. Planul, care a fost susţinut de alţi oficiali de rang înalt, a fost respins de Obama şi de consilierii săi la Casa Albă.

Documentul evocă posibilitatea unor raiduri aeriene, dar nu menţionează suplimentarea trupelor terestre americane din Siria. SUA au în prezent 300 de militari din forţele speciale în ţara arabă, care participă la operaţiuni antiteroriste împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar nu vizează Guvernul Assad.

„Suntem la curent cu nota scrisă de un grup de angajaţi ai Departamentului de Stat privind situaţia din Siria“, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, John Kirby. „Analizăm în prezent documentul, care a apărut foarte recent, şi nu voi comenta conţinutul său“, a adăugat el.

Eventuale atacuri militare vizând Guvernul Assad ar reprezenta o schimbare majoră în politică administraţiei Obama, care a refuzat să intervină direct în războiul civil din Siria, deşi a cerut o tranziţie politică prin care Assad să fie îndepărtat de la putere, notează Reuters, potrivit news.ro.

Pentagonul acuză Rusia că a atacat rebeli sprijiniţi de Washington

Pe de altă parte, un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării a acuzat, joi, Rusia că a efectuat o „serie de atacuri“ în sudul Siriei împotriva rebelilor care au primit unii dintre ei sprijin american, informează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Aceste bombardamente care au avut loc în apropiere de Al Tanaf „ridică serioase semne de întrebare în legătură cu intenţiile Rusiei“ în Siria, a declarat oficialul american, citat sub acoperirea anonimatului.

„Avioanele ruseşti nu au fost active pentru o vreme în această zonă din sudul Siriei şi nu se aflau în vecinătate forţe terestre ruseşti sau ale regimului sirian“, a precizat el.

Al Tanaf este un post de frontieră între Siria şi Irak.

„Vom cere explicaţii Rusiei în legătură cu motivele“ acestor bombardamente şi „asigurări că aşa ceva nu se va mai întâmpla“, a continuat oficialul militar american.

Militari americani au instruit şi echipat luptători sirieni dispuşi să lupte împotriva Statului Islamic.

Rusia şi Statele Unite sunt iniţiatorii procesului diplomatic şi politic pentru Siria care este însă într-un punct mort, după mai mult de cinci ani de război, soldat cu 280.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

Moscova şi Washingtonul nu se coordonează pe plan militar, dar schimbă în principiu zilnic informaţii despre rutele de zbor ale avioanelor lor de luptă pentru a evita orice incident între ele, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite