Ani grei de închisoare pentru trei jurnalişti de la Al-Jazeera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Mohamed Fahmy, Peter Greste şi Baher Mohamed. Cei trei jurnalişti au fost condamnaţi astăzi de un tribunal din Cairo. FOTO:AP
De la stânga la dreapta: Mohamed Fahmy, Peter Greste şi Baher Mohamed. Cei trei jurnalişti au fost condamnaţi astăzi de un tribunal din Cairo. FOTO:AP

Doi jurnalişti ai canalului de televiziune Al-Jazeera au fost condamnaţi la câte şapte ani închisoare şi unul la 10 ani, în urma unui proces desfăşurat astăzi în capitala Egiptului, Cairo.

Cei trei jurnalişti, Peter Greste, Mohamed Fahmy şi Baher Mohamed, au fost fost reţinuţi de autorităţile egiptene sub acuzaţia că ar fi ajutat Frăţia Musulmană şi ar fi diseminat ştiri false cu privire la situaţia politică din Egipt. 

Greste şi Fahmy au fost condamnaţi la şapte ani de detenţie, în timp ce Baher Mohamed a primit încă trei ani pentru deţinere de muniţie. Acesta se afla în posesia unui cartuş gol la momentul arestării, cartuş ce-l găsise în timpul unui protest şi-l păstra în buzunar ca suvenir. 

În acelaşi proces judecat luni la Cairo, alţi jurnalişti au fost condamnaţi în lipsă la câte zece ani. Numele lor sunt: Alaa Bayoumi, Anas Abdel-Wahab Khalawi Hasan, Khaleel Aly, Dominic Kane, Mohamed Fawzi şi Sue Turton. 

Compania de ştiri Al-Jazeera a respins acuzaţiile şi susţine că jurnaliştii săi sunt nevinovaţi. Greste, Fahmy şi Mohamed au fost arestaţi în luna decembrie a anului trecut, în Cairo, după o transmisiune în care au descris modalitatea în care Mohamed Morsi a fost îndepărtat de la putere de către armată în luna iulie. 

     

Jurnaliştii Al-Jazeera au fost închişi timp de 177 de zile sub acuzaţia că au transmis „ştiri false despre situaţia din Egipt şi au ajutat Frăţia Musulmană”: 

Procurorul a susţinut că Peter Greste, corespondentul Al-Jazeera pentru zona de est a Africii, împreună cu colegii săi, au produs „ştiri false despre situaţia din Egipt şi au ajutat Frăţia Musulmană”

Frăţia Musulmană, principala organizaţie care a sprijinit politica lui Morsi, a fost desemnată „organizaţie teroristă” de către guvernul interimar de la Cairo cu puţin timp înainte ca cei trei să fie arestaţi. 

Procurorii care s-au ocupat de acest caz au adus o serie de dovezi în faţa tribunalului, multe fără nicio legătura cu procesul, inclusiv un videoclip muzical al cântăreţului australian Gotye.

Avocaţii jurnaliştilor susţin în continuare că jurnaliştii au fost acuzaţi pe nedrept, dovezile împotriva acestora fiind insuficiente şi fără nicio legătura cu cazul. 

Într-un comunicat de presă făcut public imediat după verdict, Al-Jazeera susţine că „nu există nicio justificare pentru reţinerea celor trei colegi nici măcar pentru un minut. Faptul că aceştia au fost reţinuţi timp de 177 de zile este strigător la cer, iar condamnarea lor sfidează logica, bunul simţ şi orice urmă de dreptate.” 

Reacţii puternice cu privire la condamnarea jurnaliştilor au apărut imediat şi pe reţelele de socializare. Pe contul său de Twitter, Christiane Amanpour, unul dintre cei mai renumiţi corespondenţi internaţionali, denunţă condamnarea ca fiind „incalificabilă” şi se întreabă retoric dacă „asta este democraţia lui Sisi?”. Şi guvernul australian, citat de AFP pe contul de Twitter , se arată „şocat” de decizia curţii egiptene cu privire la sentinţa pentru cei trei jurnalişti. Discuţia continuă pe reţelele de socializare, hashtag-urile folosite fiind #FreeAJStaff şi #AjTrial.  

   

Mulţi utilizatori ai reţelei de socializare Twitter au ţinut să-şi exprime opinia cu privire la proces:

colaj al jazeera

                                                                                                                                                                Colaj: Vali Ivan 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite