13 lucruri pe care nu le ştiai despre Bashar al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bashar al - Assad alături de soţie şi cele trei fete
Bashar al - Assad alături de soţie şi cele trei fete

Cel mai controversat lider de stat al momentului, Bashar al-Assad, celebrează astăzi, 11 septembrie, împlinirea vârstei de 48 de ani. Cel mai valoros cadou l-a primit de la însuşi preşedintele american Barack Obama care a decis aseară să amâne perspectiva unui atac dezastruos asupra Siriei, după ce Damascul a fost de acord să predea comunităţii internaţionale controlul asupra arsenalului de arme chimice pe care îl deţine.

Iată 13 lucruri pe care nu le ştiaţi despre Bashar Al-Assad

  • Este născut pe 11 septembrie 1965, la Damasc, având trei fraţi şi o soră. Fratele său cel mare, Bassel, favorit pentru succesiunea la conducerea ţării şi militar de carieră, moare într-un accident de maşină în 1994.
  • Are 1.88m înălţime
  • Este preşedinte al Siriei din 2000, după moartea tatălui său Hafez Al-Assad, care a condus ţara timp de 30 de ani, după lovitura de stat din 1970 şi preluarea controlului asupra partidului Ba’ath. Numele lui de familie se traduce prin „leul“.
  • Bashar a urmat cursurile şcolii arabo-franceze al-Hurriya din Damasc. După liceu a studiat medicina la Universitatea din Damasc şi mai târziu a lucrat ca medic în Armată.
  • Ulterior, a ales specializarea oftalmologică, fiind rezident în Marea Britanie, la Western Eye Hospital din Londra.
  •  Când fratele său mai mare, considerat o figură foarte carismatică, a murit la numai 32 de ani într-un accident de maşină, Bashar a fost imediat chemat la Damasc, iar cariera sa ca medic s-a încheiat brusc. Tatăl său a început să îl pregătească pentru rolul de viitor conducător al Siriei.
  • În timpul „serviciului public“, Assad se pare că ar fi strâns o avere estimată la peste 1 miliard de dolari.
  • Şi-a întâlnit soţia, pe Asma, o britanică de origine siriană, în timpul petrecut în Marea Britanie. Asma crescuse la Londra şi lucra ca bancher de investiţii la celebra bancă new-yorkeză, JP Morgan. Cei doi s-au căsători în 2000.
  • La începutul mandatului său era considerat un reformator- în urma unor declaraţii în favoarea unor deschideri politice şi economice. A deschis ţara pentru a intensifica turismul şi a lăsat în urmă socialismul de stat promovat de tatăl său.
  • Se spune despre Bashar că a învăţat de la tatăl său, care la începutul anilor 80 a reprimat violent o revoltă a mişcării Frăţia Musulmană, ucigând mii de civili.
  • Rusia este aliatul vital al Siriei: Moscova alimentează regulat Siria cu armament. Iranul este un alt aliat cheie al Damascului.
  • Într-un editorial din New York Times, jurnaliştii Bill Carter şi Amy Chozick au prezentat şarmul cuplului prezindenţial din Siria citându-l pe Andrew Tabler, expert pe Syria în cadrul Washington Institute for Near East Policy: „El vorbeşte engleză şi soţia sa este foarte sexi“.
  • Pentru o bună promovare a imaginii lor, familia Assad şi-a angajat firme americane de PR şi consultanţă. Renumita revistă franceză Elle a denumit-o pe Asma drept „una dintre cele mai bine îmbrăcate femei din politica mondială“, iar în martie 2011, revista Vogue a lansat un amplu material de 3.200 de cuvinte intitulat „Un trandafir în Deşert“, numind-o pe soţia lui Bashar „cea mai deschisă şi cea mai carismatică primă doamnă“.

Între persoanele în care are încredere se află fratele său mai mic, colonelul Maher al-Assad - comandantul diviziei care apără Damascul - soţia sa Asma, unchiul său Mohammad Makhlouf şi vărul său Rami Makhlouf - doi oameni de afaceri cu o reputaţie proastă - şi Hafez Makhlouf, un şef al Securităţii la Damasc. Toţi sunt, ca şi el, alawiţi, mai puţin Asma, care este sunnită.

Doi druzi de află, de asemenea, printre apropriaţii săi, şi anume Mansour Azzam, ministrul Afacerilor Prezidenţiale, şi Louna al-Chibl, o fostă jurnalistă. Tot între apropiaţi se numără şi generalul Houssam Soukkar (alawit), consilier prezidenţial pentru Securitate, şi doi veterani sunniţi în domeniul serviciilor de informaţii, generalul Ali Mamlouk, care este şeful Securităţii naţionale, şi generalul Rustom Ghazale, şeful Securităţii politice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite