Zuckerberg în Senatul SUA: Facebook trece printr-o „transformare filosofică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zuckerberg facebook

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a afirmat marţi, în faţa senatorilor americani, că compania sa încearcă să se schimbe în urma criticilor recente, el încercând să evite adoptarea unei legislaţii stricte pentru reglementarea activităţii celei mai mari reţele de socializare din lume, transmite Reuters.

Mogulul în vârstă de 33 de ani al internetului a fost chestionat în timpul unei audieri comune organizate de comisia pentru comerţ şi comisia juridică din Senat, pe o serie de subiecte, de la gestionarea tentativelor Rusiei de intervenţe în alegeri la confidenţialitatea datelor utilizatorilor şi discursurile de ură.

„Traversăm o transformare filozofică extinsă a companiei“, a spus Zuckerberg, care s-a prezentat îmbrăcat într-un costum închis la culoare şi cravată, în locul tricoului şi blugilor pe care îi poartă de obicei.

John Thune, preşedintele comisiei pentru comerţ, ştiinţă şi transporturi, a adoptat un ton conflictual în remarcile care au deschis discuţiile.

„În trecut, mulţi dintre colegii mei din ambele tabere au dorit să amâne, datorită eforturilor companiilor pentru autoreglementare. Dar asta s-ar putea schimba“, a spus acesta.

Şeful Facebook a spus senatorilor că, privind înapoi, realizează că a greşit pentru că nu a alertat utilizatorii în privinţa comportamentului firmei Cambridge Analytica din 2015, când compania a aflat de abuzurile firmei de consultanţă politică.

„Am considerat că este un caz închis“, a explicat Zuckerberg.

Acesta a mai spus că Facebook nu intenţioneaxă să ofere un serviciu de socializare contra cost care să permită utilizatorilor să opteze ca datele lor să nu fie colectate de terţe părţi.

Senatorii au avertizat că ar putea lua în considerare introducerea unor reglementări, dacă Facebook nu va lua măsuri pentru respectarea confidenţialităţii datelor, iar senatorul de Florida Bill Nelson a spus că dacă Facebook nu poate rezolva aceste probleme ”va trebui să o facem noi”.

În privinţa problemelor de securitate, Zuckerberg şi-a exprimat regretul pentru influenţa avută de persoane din Rusia în cursa prezidenţială americană din 2016, prin răspândirea de informaţii incorecte, şi a arătat că rezolvarea acestor probleme rămâne o prioritate în acest an. El a adăugat că Facebook a făcut deja progrese în detectarea informaţiilor false de pe platforma sa, aşa cum s-a dovedit în alegerile mai recente, şi că dispune de inteligenţă artificială care contribuie la acest lucru.

Miercuri, Zuckerberg va fi audiat în comisia pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor.

Remarcile pregătite de Zuckerberg pentru audierea din Camera Reprezentanţilor au fost deja publicate, şeful Facebook afirmând că Facebook ”nu a avut o imagine suficient de deschisă în privinţa responsabilităţii sale şi că acest fapt a fost  o mare greşeală”. Zuckerberg şi-a cerut scuze şi a spus că Facebook nu a luat măsuri suficiente pentru a împiedica folosirea instrumentelor dale în scopuri dăunătoare.

Marţi, în faţa clăsirii Capitoliului, unde se află Congresul SUA, grupul  pentru proteste online Avaaz a amplasat 100 de figurine în mărime naturală reprezentându-l pe Mark Zuckerberg îmbrăcat într-un tricou pe care scria ”Fix Facebook” (reparaţi Facebook”).

Facebook se confruntă cu o criză de încredere în rândul utilizatorilor, cumpărătorilor de publicitate, angajaţilor şi investitorilor, după ce a recunoscut că datele a până la 87 de milioane de persoane, majoritatea din Statele Unite, au fost obţinute incorect de către Cambridge Analytica, firma de consultanţă care a lucrat la campania electorată a lui Donald Trump.

Compania mai are probleme din cauza ştirilor false şi a amestecului extern în alegeri, dezvăluind în septembrie că ruşi cu identităţi false au folosit reţeaua de socializare pentru a influenţa alegătorii americani, în lunile de dinainte şi de după alegerile din 2016, scriind despre subiecte  sensibile, creând evenimente şi cumpărând publicitate.

În luna februarie, procurorul special Robert Mueller a pus sub acuzare 13 ruşi şi trei companii ruseşti, care au intervenit în alegeri prin provocarea de conflicte pe reţelele de socializare.

Acţiunile Facebook au crescut marţi cu până la 4,4%, în urma audierilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite