Votul anti-austeritate, şansa lui Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună, coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi şi gruparea condusă de un fost actor de comedie au strâns aproape 50% din voturi. „Il Cavaliere“ trebuie acum să negocieze formarea unei majorităţi parlamentare, care-i poate asigura o funcţie importantă în stat.

„Il Cavaliere” a revenit pe cai mari pe scena politică italiană: exit-poll-urile cotează coaliţia de dreapta Poporul Libertăţii, condusă de Silvio Berlusconi, cu 29-31% din voturile exprimate duminică şi luni pentru alegerile parlamentare. 

Deşi se clasează pe a doua poziţie, Berlusconi este considerat principalul câştigător al scrutinului, iar rezultatele reprezintă o victorie pentru fostul premier forţat să se retragă după ce a pierdut încrederea poporului. 

Berlusconi va încheia cel mai probabil o alianţă cu gruparea înfiinţată de fostul actor de comedie Beppe Grillo, Mişcarea de cinci stele. Aceasta a obţinut cel puţin 19% din voturile italienilor, ceea ce-i va conferi lui Berlusconi o majoritate parlamentară de aproximativ 50%. Aceasta ar putea fi suficientă pentru a-i readuce lui „Il Cavaliere” şefia guvernului italian, la care a renunţat la sfârşitul lui 2012. 

Atunci, Berlusconi a fost umilit în Parlamentul italian, unde şi-a pierdut majoritatea. Aliaţii l-au părăsit, oameni din propriul partid i-au cerut să demisioneze, iar UE şi FMI şi-au trimis reprezentanţi în Italia pentru a monitoriza acţiunile executivului. Atunci, toţi considerau că Berlusconi era de vină pentru situaţia în care ajunsese economia italiană.

Ce urmează pentru Monti

Opţiunile exprimate de italieni sunt puse de analişti pe seama nemulţumirii populare faţă de politica de austeritate dusă de Roma în ultimul an, ceea ce s-a reflectat şi în scorul slab înregistrat de Alegerea Civică, grupul de centru condus de actualul premier, Mario Monti. 

Acesta este văzut drept marele perdant al scrutinului, obţinând doar 9% din voturi. În acest context, strategia cea mai probabilă pentru Monti este încheierea unei alianţe cu grupul de centru-stânga care şi-a adjudecat prima poziţie la alegeri, Binele Comun. Acesta este condus de Partidul Democrat al lui Pier Luigi Bersani şi a obţinut între 35 şi 38% din voturi. 

În timpul mandatului Monti, poporul italian s-a confruntat cu o serie de măsuri dure de austeritate, printre care îngheţarea salariilor din sectorul public până în 2014, majorarea contribuţiilor sociale, tăierea pensiilor ridicate şi introducerea unei cote de o angajare la cinci posturi eliberate pentru sectorul bugetar. 

Tăierile nu au vizat doar sectorul public: TVA a fost majorat la 23%, sectorul bancar şi instituţiile financiare s-au confruntat cu majorarea taxelor, carburanţii s-au scumpit şi accizele au urcat, impozitele aplicate industriei jocurilor de noroc au crescut. Persoanele cu venituri ridicate au fost şi ele vizate: a fost introdusă o suprataxă de 3% pentru italienii cu venituri anuale mai mari de 300.000 de euro şi a fost reintrodus impozitul pe proprietăţile rezidenţiale 

primare. 

Berlusconi a dat bursele peste cap

Victoria lui Berlusconi, care va însemna o relaxare a măsurilor de austeritate aplicate, s-a reflectat şi pe pieţele internaţionale. 

Înainte de anunţarea exit-poll-urilor, atunci când estimările anunţau o victorie a reformiştilor pro-austeritate, în frunte cu Bersani, indicele FTSE – care monitorizează activitatea bursei londoneze –

înregistra o creştere de 4% faţă de nivelul de la începutul şedinţei. După exit-poll-uri, acesta era pe roşu, cu o scădere de 0,5%. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite