Viktor Orban: Nu sunt omul de campanie al lui Trump, dar ascultându-l văd că are propuneri pentru oprirea terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prim-plan, premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă
În prim-plan, premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că, deşi nu este omul de campanie al lui Donald Trump, este de acord cu propunerile acestuia în privinţa măsurilor pentru stoparea terorismului, care ar putea fi aplicate şi în cazul Europei, respectiv crearea celor mai bune servicii secrete.

Viktor Orban a atenţionat că migrarea necontrolată este un pericol care sporeşte terorismul şi criminalitatea, distrugând culturile naţionale.

„Sunt convins, pentru redobândirea siguranţei continentului european, că elita politică europeană actuală trebuie să admită că anumite faptele ale sale nu coincid cu ideologia proprie. Migrarea este un pericol, măreşte terorismul şi criminalitatea şi distruge culturile naţionale. Aş dori să oprim migrarea şi necontrolat să nu admitem intrarea nimănui“, a declarat premierul ungar.

În acest context, Orban a arătat că propunerile candidatului republican la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pentru stoparea terorismului pot fi aplicate şi în Europa.

„Nu sunt omul de campanie al lui Donald Trump, n-aş fi crezut niciodată asta, totuşi, asultându-l văd că are propuneri pentru oprirea terorismului, iar eu, ca european, nu aş fi putut să formulez ce ar fi fost mai bine pentru Europa. El spune că în America trebuie creat cel mai bun serviciu secret din lume. În Europa este nevoie de cele mai bune servicii secrete care să colaboreze pentru siguranţa noastră“, a spus Viktor Orban.

O altă idee promovată de Trump şi împărtăşită de premierul Ungariei este oprirea politicii exportării democraţiei în ţările din care provin migranţii.

„Dacă am permis ca în Egipt să înceapă democraţia şi a fost ales democratic un guvern fundamentalist, care ne-a speriat, şi ne-am bucurat că militarii au preluat puterea, din punct de vedere democratic nu ştim cât de corect, în loc să sprijinim forţele militare că stabilizează situaţia în zonă, îi criticăm. Iar în Libia, în loc să înarmăm grupările armate care sprijină Guvernul, criticăm democraţia într-o ţară care încearcă să iasă din războiul civil. Dacă continuăm aşa, de acolo vor veni continuu oamenii şi nici nu ne putem imagina ordinul de mărime al acestui pericol“, a mai afirmat Viktor Orban. 

Premierul ungar  a mai spus că este nevoie de stabilitate în Turcia, în caz contrar Europa urmând să se confrunte cu toate problemele grave venite din această ţară. 

„Dacă mă întrebaţi care este cea mai mare aşteptare a ungurilor vizavi de Turcia, pe primul loc spunem stabilitatea. Deşi nu e indiferentă situaţia de acolo şi a drepturilor umane, ţară care vrea să intre în UE, însă, în totalitatea ei, din punctul de vedere al vieţii de azi, cel mai important este ca Turcia să rămână stabilă. Dacă devine şi ea instabilă, apoi toate problemele grave din Turcia vin în Europa occidental“, a spus şeful Guvernului de la Budapesta. 

El a afirmat că, luând în considerare previziunile de creştere a populaţiei pe continentul african, este posibil ca peste două decenii Europa să se confrunte cu un „alt pericol“ - un nou val de migranţi, din Africa. 

„Populaţia Egiptului va creşte în următorii 20 de ani de la 90 de milioane va ajunge la 138 de milioane, Nigeria de la 186 de milioane la 390 de milioane, Uganda de la 38 de milioane la 93 de milioane, Etiopia de la 102 milioane la 228 de milioane“, a precizat Orban. 

„Trebuie să ne oţelim voinţa, trebuie să construim frontiere, garduri, trebuie să oprim oameni care să intre ilegal, apărarea noastră cu animale de pluş şi cu flori nu se poate“, a conchis Viktor Orban.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite