VIDEO Exodul tinerelor talente din Hexagon: „Franţa a devenit un coşmar fiscal!”
0În Franţa a început exodul valorilor, o bună parte dintre tinerii antreprenori luând calea Marii Britanii, Statelor Unite sau chiar a Americii de Sud, acolo unde proiectele lor au şanse să devină realitate. În afara Hexagonului, oamenii de afaceri aflaţi la început de drum găsesc taxe mai mici şi mai mulţi investitori gata să investească în proiectele lor.
„Practic, în ziua de astăzi, Franţa îşi exportă talentele şi importă sărăcia lumii”, declară tranşant, într-un reportaj CNN, Didier Delmer, un francez stabilit în Marea Britanie, care îşi ajută concetăţenii să plece din Hexagon şi să se stabilească în altă parte.
Delmer, proprietarul Business Booster, firma care se ocupă cu plasarea tinerilor francezi, oferă şi motivul pentru care concetăţenii săi încep să fugă: „Franţa a devenit un coşmar fiscal!”. Dacă e să privim la măsurile de austeritate impuse după izbucnirea crizei economice, nu putem decât să-i dăm dreptate francezului. Impozitul pe venit a fost majorat cu trei puncte procentuale pentru familiile care câştigă peste 500.000 euro pe an. Impozitul pe câştigurile de capital a fost majorat cu 1,1 puncte procentuale, la fel şi taxele pentru investiţiile imobiliare. Contribuţiile sociale au fost majorate cu până la şapte puncte procentuale, iar nivelul TVA pentru anumite produse a fost majorat de la 5,5% la 7%.
Bineînţeles, situaţia tot mai degradată a economiei franceze se răsfrânge asupra tinerilor, unul din patru fiind în căutarea unui loc de muncă. Potrivit unor date publicate luni de Eurostat, şomajul în rândul tinerilor în Franţa a ajuns la 24,6% în mai. În consecinţă, exodul tinerilor este de-a dreptul justificat, iar cifrele arată că în ultimii trei ani numărul francezilor care s-au mutat în Marea Britanie a crescut cu 25%.
În Marea Britanie, oamenii au început să glumească, spunând că Londra a devenit cel de-al cincilea oraş francez ca mărime, având în vedere că în capitala de pe Tamisa trăiesc aproximativ 300.000 de francezi.
În timp ce unii îşi încearcă norocul dincolo de Canalul Mânecii, alţii visează să treacă Oceanul. Poate acolo cineva le va oferi sprijin financiar pentru a-şi transforma în realitate ideile. Este cazul lui Laurent Villerouge, care a inventat un sistem care, instalat sub trotuar sau sub şosea, poate genera energie electrică când trec maşinile sau trecătorii. Energia rezultată poate fi folistă pentru alimentarea stâlpilor de iluminat. „Toţi mi-au spus că este o idee extraordinară, însă nimeni nu a vrut să investească niciun dolar în proiect”, spune Villerouge, dezamăgit de birocraţia din Franţa. Acum, el va lua calea Statelor Unite, unde susţine că mai multe companii energetice sunt interesate de proiectul său.
Tot peste Ocean vrea să meargă şi Gilles Saraf, licenţiat în administrarea afacerilor, care deocamdată şi-a găsit un loc de muncă la o creperie. Pe viitor, Gilles vrea să se mute în Lima (Peru) şi să-şi deschidă acolo un lanţ de creperii. „Este păcat că Franţa pierde oameni cu spirit antreprenorial. Are nevoie de antreprenori, însă, din păcate, nu le oferă pârghiile necesare”.
Situaţia este conştienţizată şi la nivelul guvernanţilor. CNN a discutat cu ministrul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, care a recunoscut că există un exod al tinerilor, care din păcate nu poate fi stopat. Totuşi, ministrul speră că francezii se vor întoarce în ţară şi îşi vor dezvolta în Hexagon o afacere.