Vicepremierul Rusiei: Băsescu vrea să anexeze Moldova, pe modelul „Anschluss“-ului nazist. Băsescu: „Cum se trezeşte, face o declaraţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest faţă de vizita lui Rogozin la Chişinău, luna trecută
Protest faţă de vizita lui Rogozin la Chişinău, luna trecută

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat, miercuri, pe contul său de Twitter, întâlnirea lui Traian Băsescu cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman, afirmând că preşedintele român planifică integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, apoi anexarea acesteia de către România.

UPDATE 13.15 Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, miercuri, acuzaţiilor vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, privind planul şefului statului român de integrare a Republicii Moldova în UE, apoi anexarea acesteia la România, Băsescu spunând că ţara noastră nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară.

Traian Băsescu a adăugat că oficialul rus, „cum se trezeşte, face o declaraţie" la adresa ţării noastre, apoi îşi bea „ceaiul sau ceva".

„Bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pentru că atunci aproape nu vom mai avea frontiere. Vom fi cetăţeni europeni, şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova. Vom vorbi aceeaşi limbă, vom avea mai mult sau mai puţin aceleaşi obiective, vom avea aceeaşi istorie în interiorul Uniunii Europene", a adăugat şeful statului român.


„«Calul Traian» (Traian Băsescu) a pregătit pentru Republica Moldova două etape: iniţial, «integrarea în Uniunea Europeană», apoi Anschlussul (anexarea) ei de către România", a scris Rogozin.

Rogozin reiterează aluziile la pretenţiile „fasciste“ ale României pe care mişcările rusofile din Republica Moldova le impută Bucureştiului. Desigur, acest discurs al dorinţelor expansioniste ale României a fost promovat de autorităţile sovietice timp de mai multe decenii şi a rămas, se pare, încă actual pentru oficialii de la Kremlin şi susţinătorii lor de la Chişinău.

În cursul întâlnirii pe care a avut-o, luni, cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman, Băsescu şi-a exprimat îngrijorarea că Republica Moldova ar putea repeta scenariul armean, în contextul în care Guvernul de la Erevan a preferat în ultimul moment să semneze acorduri cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, deşi existau premisele integrării europene.

„Aveţi misiunea patriotică de a rămâne la putere în 2014-2015 pentru a ratifica acordurile (europene - n.red.), astfel încât acestea să nu rămână simple poveşti", i-a transmis Băsescu lui Corman, membru al Partidului Democrat din R.Moldova.

De asemenea, Camera Deputaţilor din Romania a adoptat, luni, o declaraţie privind susţinerea Republicii Moldova în eforturile de aderare la UE.

„Anschluss“ (în germană: anexare) a reprezentat anexarea Austriei la Germania de către regimul nazist, prin care s-a format aşa-numita Germania Mare, în 1938.

Ultima mişcare a Uniunii Europene este încurajarea pe care Chişinăul o aştepta pentru a-şi consolida poziţia pro-europeană. Astfel, liderii europeni au decis să permită implementarea imediată a măsurilor economice prevăzute în Acordul de liber schimb pentru Republica Moldova, în lunile ce vor urma semnării sale, fără a mai aştepta până în 2015, conform procedurilor standard.

Decizia a fost luată ca urmare a intenselor presiuni economice şi politice pe care Moscova le întreprinde pentru a impiedica apropierea fostelor republici sovietice de spaţiul european integrat. Analiştii consideră că acesta este un gest simbolic şi un mesaj de susţinere şi de solidaritate adresat societăţii moldovene.

„Practic România se foloseşte acum de ajutorul european pentru ca acele costuri tot amintite de cei care se opun unirii să fie suportate, din solidaritate, de către tot spaţiul european, cu atât mai mult cu cât vorbim despre sume nesemnificative la nivelul bugetului Uniunii”, scrie blogul său de pe adevarul.ro.

Miza: Summitul de la Vilnius

Momentul decisiv al luptei dintre Moscova şi Bruxelles se va da pe 22 noiembrie, la summitul UE de la Vilnius, când Ucraina şi Moldova vor semna Acordul de liber schimb şi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Pentru cele două foste republici sovietice, acordurile vor deschide pieţele UE pentru produsele naţionale, marcând un moment cheie de cotitură spre Occident prin reducerea dependenţei economice de Moscova. 

Interesele şi capcanele Rusiei din spatele embargoului pe vinurile din Basarabia

În ajunul Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie, când Chişinăul urmează să parafeze Acordul de Asociere la UE, Moscova face presiuni asupra Republicii Moldova, pentru a o menţine în zona sa de influenţă şi pentru a o atrage în Uniunea Euroasioatică. Prima lovitură: embargoul rusesc pe vinurile moldoveneşti.

La 10 septembrie, serviciul sanitar rus a interzis importul băuturilor alcoolice moldoveneşti în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut la o zi după vizita Patriarhului rus Chiril în Republica Moldova şi la o săptămână după ce vicepremierul Dmitri Rogozin i-a ameninţat pe moldoveni, chiar din Casa Guvernului de la Chişinău, că ar putea rămâne fără gaze, la iarnă, şi ar putea pierde „vagonul“ Transnistriei în drum spre UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite