Va alege Republica Moldova drumul european sau îl va prefera pe Vladimir Putin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile de duminică din Republica Moldova, în care se vor confrunta forţele pro-ruse şi pro-occidentale, au căpătat o semnificaţie deosebit de importantă pentru viitorul acestei regiuni, afectată de criza din Ucraina, scrie BBC.

În cursa electorală au rămas cinci formaţiuni politice, după ce Curtea Supremă a acestei ţări a hotărât să excludă Partidul Patria, suspectat că ar fi finanţat în mod ilegal.

Miza alegerilor

În prezent, coaliţia pro-occidentală aflată la guvernare îşi propune să apropie şi mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană, o măsură deloc agreată de oficialii ruşi, care îşi doresc mai degrabă să încorporeze fostul stat sovietic în Uniunea Vamală.

În vara acestui an, Republica Moldova a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, un protocol ce permite guvernului de la Chişinău să îşi consolideze relaţiile economice şi politice cu blocul comunitar. La scurt timp, Moscova a cerut Moldovei să amâne punerea în aplicare a prevederilor acestui acord, deoarece măsura ar putea afecta inclusiv economia Rusiei.

Însă analiştii politici consideră că tergiversările au ca scop păstrarea Republicii Moldova în sfera de influenţă a Rusiei, scrie BBC.

image

Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către premierul moldovean Iurie Leancă FOTO AFP

Ce măsuri a luat până acum Rusia?

Federaţia Rusă a decis în acest an să interzică importul de produse agricole şi alimentare, inclusiv a vinului, cărnii, fructelor şi legumelor provenite din Republica Moldova, ca represalii pentru semnarea Acordului de Asocire. Efectele economice ale acestor măsuri sunt deosebit de puternice pentru Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, scriu jurnaliştii britanici.

Moscova nu s-a ferit să ameninţe că va sprijini o eventuală independenţă deplină a regiunii separatiste Transnistria, dacă Republica Moldova va alege un parcurs pro-european.

Cum au fost influenţate alegerile de tensiunea dintre Vest şi Est?

Criza din Ucraina a amplificat tot mai mult vechea rivalitate dintre partidele pro-occidentele şi cele pro-ruse. Presa locală acuză formaţiunile politice care au o relaţie bună cu Moscova că sunt finanţate direct din Rusia. Unul dintre acestea, Partidul Patria, a fost exclus recent din cursa electorală, fiind suspectat că ar fi primit fonduri ilegale.

image

Păpuşi matrioşka care înfăţişează diferiţi lideri occidentali sau sovietici, de vânzare în Chişinău FOTO AFP

Mai mult decât atât, autorităţile de la Chişinău au suspendat licenţa audiovizuală pentru mai multe posturi de stat ruseşti, acuzate de propagandă. Opoziţia a denunţat măsura şi a afirmat că hotărârea nu face nimic altceva decât să încalce libertatea presei.

Care sunt partidele pro-europene?

Una dintre formaţiunile politice aflate la guvernare, mai exact Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus în prezent de Vlad Filat, a anunţat că îşi doreşte ca Republica Moldova să obţină statutul de candidat la Uniunea Europeană până în anul 2017.

„Ne punem speranţa că toţi cei care au înţelegerea momentului pe care îl trăim în Republica Moldova, pe importanţa alegilor pe care le avem în 30 noiembrie şi contăm ca toţi oamenii care doresc ca ţara noastră să aibă un viitor european să meargă la alegeri şi să voteze”, a declarat recent Vlad Filat.

image

Afiş electoral al Partidului Liberal din Republica Moldova FOTO Reuters

Partenerul său de coaliţie, Partidul Democrat (PDM), are o atitudine pro-occidentală ceva mai moderată, scriu jurnaliştii de la BBC.

Încă o formaţiune cu un puternic discurs pro-occidental este şi Partidul Liberal, aflat acum însă în opoziţie.

Care sunt partidele pro-ruse?

Principala formaţiune politică din opoziţie este Partidul Comunist (PCRM), care mai foloseşte şi astăzi pe afişele electorale simbolurile perioadei sovietice: secera şi ciocanul.

Liderul acestui partid, Vladimir Voronin, a declarat recent că nu se opune în totalitate Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar cere totuşi o „revizuire” a documentului.

Mai dur la adresa occidentului a fost Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon.

image

Afiş electoral al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova FOTO Reuters

„Consider că trebuie să denunţăm acordurile cu Uniunea Europeană. Voi insista pentru acest lucru. Oamenii îşi doresc o integrare în Uniunea Vamală, vor o apropiere de Federaţia Rusă. Trebuie să avem relaţii bune cu Moscova”, spunea recent Igor Dodon.

Cum funcţionează sistemul politic din Republica Moldova?

Alegatorii moldoveni vor putea să-şi aleagă duminică cei 101 membri ai parlamentului unicameral, pragul electoral din această ţară fiind de 6 procente. În prezent, niciun partid nu are şanse de a forma singur o majoritate, prin urmare, după alegeri, formaţiunile politice vor începe negocierile pentru a forma alianţe.În competiţia electorală de duminică sunt inscrise peste 20 de partide şi coaliţii politice, precum şi patru candidaţi independenţi.

Potrivit unui sondaj IMAS, PCRM este creditat cu circa 19,6 la sută din voturi, fiind urmat de cele două partide aflate la guvernare. La votul de duminica vor avea o contribuţie importantă şi indecişii, deoarece aceştia sunt în număr de circa 9,6% din electorat, potrivit aceluiaşi sondaj.

image

FOTO AFP

Cine poate vota?

Toţi cetătenii moldoveni care au împlinit vârsta de 18 ani, mai exact 3,2 milioane de persoane. Se estimează că aproximativ 700.000 de moldoveni lucrează peste graniţe, o parte importantă dintre ei având locuri de muncă în Rusia. Partidele de opoziţie au acuzat autorităţile de la Chişinău că doresc să împiedice exercitarea votului de către cetăţenii moldoveni din străinătate, neorganizând suficiente secţii de votare în Rusia.


Citeşte şi:

LIVE BLOG Alegeri Republica Moldova: ce facem cu votul nostru?

Alegeri Republica Moldova. Vest sau Est, viitor sau trecut – sunt două opţiuni care stau duminică, 30 noiembrie 2014, în faţa moldovenilor cu drept de vot. După o campanie electorală liniştită la început, dar plină de controverse pe ultima sută de metri, cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege deputaţii.

INTERVIU Liderul comuniştilor moldoveni îl laudă pe Putin şi nu vrea să audă de UE: „Ce n-au reuşit cu alde Hitler fac acum cu Uniunea Europeană”

Republica Moldova se va afla, duminica aceasta, în faţa celor mai importante alegeri din istoria sa, scrutinul din 30 noiembrie fiind văzut ca un moment în care vecinii de peste Prut sunt chemaţi la urne pentru a alege drumul pe care ţara o va apuca de acum înainte: Rusia sau Uniunea Europeană.

WSJ: „Războiul Rece a reapărut şi Moldova este câmpul principal de luptă”, avertizează un analist de peste Prut

Războiul Rece s-a reîntors şi Republica Moldova este câmpul principal de luptă, ca urmare a crizei ucrainene, afirmă Oazu Nantoi, preşedintele Institutului de Politici Publice de peste Prut, pentru publicaţia „The Wall Street Journal”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite