Uniunea Europeană se pregăteşte cu teamă de referendumul constituţional al lui Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Bruxelles au avertizat că un referendum constituţional pentru extinderea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan are puţin şanse să repare relaţiile tensionate dintre Turcia şi UE şi riscă, mai degrabă, să pună capăt pentru totdeauna procesului îndelungat de aderare a ţării la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Chiar dacă alegătorii nu votează pentru extinderea puterilor prezidenţiale la referendumul constituţional de duminică, democraţia şi justiţia turcă vor avea de suferit pe termen lung, iar guvernul ar putea să aleagă să pună şi mai multă presiune pe oponenţii şi criticii lui Erdogan.

„Nu există niciun rezultat bun. Există un decalaj uriaş între liderii europeni şi Erdogan. Nu văd cum acesta s-ar rezolva uşor“, a declarat un fost ambasador al Uniunii Europene în Turcia, care lucrează acum pentru think-tank-ul Carnegie Europe.

De asemenea, diplomatul european susţine că va exista o „tăcere politicoasă“ din partea blocului comunitar dacă iese câştigător Erdogan.

Turcia a devenit un partener crucial pentru blocul comunitar în faţa crizei migranţilor, după ce a acceptat milioane de refugiaţi sirieni, însă este departe de a încheia procesul de aderare început în urmă cu 12 ani.

Liderii europeni au condamnat un uriaş pas înapoi făcut de Turcia odată cu lansarea unei campanii masive de epurare a presupuşilor guleniştilor ca urmare a puciului eşuat împotriva regimului Erdogan.

Preşedintele Erdogan a reuşit să-şi alieneze şi mai mult aliaţii prin cultivarea unei retorici ostile la adresa executivelor olandeze şi germane, denunţând acte de nazism comise de premierul Rutte şi cancelarul Merkel.

Disputa diplomatică a izbucnit după ce autorităţile olandeze au blocat aterizarea unui avion al ministrului turc de Externe şi, ulterior, au ordonat ministerului turc al Familiei să părăsească imediat ţara, după ce aceasta a încercat să se adreseze mulţimii de la un miting pro-Erdogan din Rotterdam.

Însă, un oficial turc de rang înalt a susţinut că o victorie a taberei „da“ ar putea să aducă o mult aşteptată stabilitate în relaţiile turco-europene şi să permită Uniunii Europene să-şi dezvolte legăturile comerciale cu Turcia. „În caz contrar vom avea doar haos“, a declarat oficialul de la Ankara.

Dar alţii nu sunt de acord cu această poziţie, iar un oficial turc a precizat că ar fi vorba de o „stabilitate falsă în numele domniei unui singur om“.

REZULTATE RISCANTE

Tabăra pro-Erdogan crede că acest referendum este o şansă unică pentru a cimenta poziţia celui mai important lider din istoria modernă a Turciei, în vreme ce oponenţii se tem de mai multă putere în mâinile unui singur om, care şi-a dovenit deja calităţile dictatoriale prin campania masivă de epurare a adepţilor clericului Fethullah Gulen.

Între timp, sondajele de opinie arată un referendum extrem de strâns şi nicio tabără nu poate fi declarată câştigătoare înainte de închiderea urnelor.

Oficialii europeni cred că toate rezultatele posibile sunt riscate, tocmai pentru că diferenţa finală ar putea să fie făcută de câteva puncte procentuale.

O victorie îl va încuraja pe preşedintele turc să meragă mai departe cu alte schimbări constituţionale promise şi să reintroducă inclusiv pedeapsa capitală, punând capăt definitiv procesului de ascensiune al Turciei la Uniunea Europeană.

Experţii de la Consiliul Europei au avertizat din martie că o preşedinţie cu puteri nelimitate reprezintă ”un pas înapoi periculos” pentru democraţia din Turcia.

Însă, Erdogan dezminte aceste acuzaţii, susţinând că vor exista o serie de puncte de echilibru şi control pentru noul sistem prezidenţial. Un asemenea punct de control va fi reprezentat de obligaţia de a declanşa atât alegeri prezidenţiale, cât şi legislative în eventualitatea dizolvării Parlamentul de la Ankara.

SPERANŢE PENTRU CIPRU?

Oficialii europeni susţin că şi alte scenarii sunt sumbre după referendumul constituţional din Turcia.

Un rezultat contestat ar duce la instabilitate şi chiar violenţă, iar un eşec ar însemna rămânerea la putere a lui Erdogan, a cărui poziţie drept cel mai puternic politician este necontestată în Turcia.

Oficialii europeni avertizează că Erdogan ar putea să reprogrameze alegerile prezidenţiale şi parlamentare, care ar trebui să aibă loc în 2019, în eventualitatea unui eşec pentru tabăra „da“ la referendumul constituţional din duminica Paştelui.

„Dacă pierde, am putea să ne aşteptăm la o campanie electorală extrem de grea şi brutală, am putea să vedem că ambele tabere recurg la acţiuni violente. Ar epura opoziţia chiar şi mai mult... dacă rezultatele sunt contestate, ar putea să destabilizeze întreaga situaţie“, a declarat un al treilea oficial de la Bruxelles.

Consiliul Europei arată că 36.000 de persoane îşi aşteaptă procesele în detenţie, iar alţi 100.000 de oameni au fost suspendaţi sau demişi în urma loviturii de stat eşuate din Turcia.

Pentru Bruxelles, scenariul ideal ar fi o perioadă de calm post-referendum, care ar permite un restart al relaţiilor bilaterale turco-europene şi o modernizare a uniunii vamale, inclusiv prin relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii turci care vin în Uniunea Europeană.

Însă, o condiţie prealabilă pentru relaxarea regimului de vize este înregistrarea unui progres în negocierile de reunificare a Ciprului, unde reprezentanţii Ankarei se confruntă cu Nicosia şi Atena.

„Nu există niciun rezultat complet bun pentru noi. Dar unele scenarii ar putea să fie mai rele decât altele“, a precizat un oficial european, anticipând că preşedintele Erdogan se va îndrepta spre revizuirea relaţiilor turco-europene oricare ar fi rezultatele referendumului constituţional din Turcia.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite