Un „Trump“ al Cehiei are şanse să devină premier în urma alegerilor parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Andrej Babiš

Cehii sunt chemaţi la urne, astăzi şi mâine, în cadrul alegerile legislative. Secţiile de votare se vor deschide vineri la ora locală 14.00 şi se vor închide sâmbătă, la aceeaşi oră.

Sondajele de opinie arată că partidele tradiţionale, mai ales cele de centru-dreapta, sunt în cădere liberă, în vreme de populiştii şi naţionaliştii câştigă teren, iar comuniştii au o şansă teoretică de a intra în premieră la guvernare.

Parcursul european al Cehiei ar putea fi îngreunat de populişti, în frunte cu omul de afaceri devenit politician Andrej Babiš, şi de extremiştii naţionalişti de felul lui Tomio Okamura, născut din tată japonez şi mamă cehoaică, promotorul unei ideologii strident anti-islamiste şi anti-imigraţie.

Liderul formaţiunii  Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi (ANO), miliardarului populist Andrej Babiš, în vârstă de 63 de ani, numit de presă  un „Trump sau un Berlusconi al Cehiei“ este şeful gigantului agrobusiness Agrofert, proprietarul a două ziare importante şi deţine a doua avere a ţării.

Andrej Babiš, probleme cu justiţia

Babis a dus o campanile împotriva partidele politice tradiţionale , afectate de scandalurile de corupţie din ultimii ani, deşi el însuşi are unele probleme cu justiţia ca urmare a acuzaţiilor de fraudă cu fonduri europene.

Mai mult, în ţara natală, Slovacia, i s-a redeschis dosarul posibilei sale activităţi de agent al poliţiei secrete comuniste cehoslovace, StB.

Babis refuză cu obstinaţie adoptarea euro, o monedă “în faliment”, în opinia sa. El se face ecoul altor conducători ai ţărilor din Europa de Est ostili cotelor de repartizare a migranţilor între ţările membre ale UE, precum şi altor reguli percepute drept o tentativă a Bruxellesului de a le limita suveranitatea naţională.

În schimb, el nu propune o ieşire a Cehiei din Uniunea Europeană, ci este mai degrabă susţinător al reformelor UE în vederea încurajării liberei circulaţii a capitalului, mărfurilor, mâinii de lucru şi serviciilor.

Susţinătorii lui Babis îi apreciază promisiunile de “administrare a statului ca pe o întreprindere familială”, deşi i se reproşează că — aflat la putere — ar fi extins avantajele fiscale pentru biocarburanţi, măsură benefică pentru conglomeratul său de societăţi Agrofert.

În mai, Andrej Babis a pierdut portofoliul Finanţelor în urma unui conflict cu premierul social-democrat Bohuslav Sobotka. Acesta nu vedea cu ochi buni tranzacţiile sale financiare îndoielnice, precum şi posibilele fraude fiscale şi conflicte de interese în care omul de afaceri ar fi fost implicat.

În acelaşi timp, liderul ANO este în centrul unui scandal de scurgeri a unor înregistrări cu convorbiri ale sale, lăsând să se presupună că a încercat să influenţeze un jurnalist pentru ca acesta să-i atace pe rivalii săi politici.

De la începutul lunii octombrie, el este de asemenea obiectul unei inculpări pentru fraudarea fondurilor europene cu 2 milioane de euro, bani cu care a finanţat construirea în 2007 a fermei sale “Cuib de lebădă”, împreună cu un complex hotelier.

De asemenea, Curtea Constituţională slovacă a făcut să apară suspiciuni ale colaborării sale înainte de 1989 cu poliţia secretă comunistă StB. “Nu există nicio probă, nu am semnat nimic, nu am colaborat cu poliţia secretă”, susţine el. Acuzaţia urmează să constituie obiectul unei noi anchete.

Un studiu sociologic recent prevede 31% din voturi pentru mişcarea, zisă centristă, a lui Babis, Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi (ANO).

Însă alegerile ar putea să aducă, de asemenea, o vizibilitate sporită  pentru Partidul Libertăţii şi Democraţiei Directe, SPD, o formaţiune de extremă dreapta, anti-imigraţie şi anti-UE.

Formaţiunea este condusă de omul de afaceri ceho-japonez Tomio Okamura, şi susţine ieşirea din UE. Aceasta este creditată cu un scor între 7 şi 10 la sută.

Marea întrebare a alegerilor este dacă mişcarea ANO a miliardarului Babiš va putea forma guvernul, în condiţiile în care mai multe partide tradiţionale au jurat să nu colaboreze cu ea. La fel de neclar este dacă Babiš va putea fi la o adică premier, dat fiind că este urmărit penal pentru abuz de putere în cazul subvenţiilor europene, iar justiţia ar putea reveni asupra deciziei că nu a colaborat cu securitatea comunistă. El ar putea conduce totuşi guvernul din umbră.

Dacă ANO eşuează, unul din scenariile posibile este o eventuală guvernare a social-democraţilor cu sprijinul comuniştilor. Premierul social-democrat Bohuslav Sobotka a spus recent că nu ar exclude-o, deşi ea ar însemna sfârşitul tradiţiei de aproape trei decenii de necolaborare la guvernare cu comuniştii. 

 

Alegerile legislative vor fi urmate în ianuarie de alegerile prezidenţiale. Veteranul Milos Zeman, de 73 de ani, pro-rus, pro-chinez şi anti-imigraţie îl sprijină  pe Babis şi va candida pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite