Un text din care nu aflăm că britanicii sunt leneşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După serii de articole, declaraţii la nivel înalt şi chiar implicarea Reginei cu câteva fraze dure în problemă, tema pericolului româno-bulgar – a imigraţiei - începe să fie decriptată corect în presa din Marea Britanie. „Hoţii de slujbe“, „năvălitorii“ şi „şuţii“ români şi bulgari, dar mai ales români, se transformă uşurel în indispensabilii muncitori fără de care economia Marii Britanii va deveni un cal şchiop.

Pentru că spiritul critic şi competenţa nu şi-au dat duhul încă în presa de la Londra, ziarele britanice trec de la mestecarea rumeguşului livrat de politicieni în privinţa românilor la analiza tehnică a problemei. Când au pus lupa mai bine deasupra chestiunii imigraţiei şi au strecurat neghina vorbelor politice de mălaiul cifrelor din economie, jurnaliştii The Guardian au observat că fără români şi bulgari preţul fructelor şi al legumelor din magazine creşte.  Îngrijorarea a fost verbalizată şi de Guvernul de la Londra prin ministrul Theresa May care, văzând deja o creştere uşoară a preţului la legume şi fructe, a spus că va trebui să fie găsită urgent calea prin care să fie aduşi mai mulţi muncitori sezonieri din Ucraina şi Rusia pentru că românii şi bulgarii, odată ridicate restricţiile de pe piaţa muncii, îşi vor căuta slujbe stabile iar fermierii nu vor găsi mână de lucru. În sfârşit, aflăm că „pericolul“ vânturat până acum nu este colonizarea Marii Britanii cu daci liberi ci faptul că nu mai are cine să le muncească pământul, iar preţurile în supermarketuri vor exploda.

Oamenilor li se spune că imigranţii din Uniunea Europeană le vor fura slujbele când de fapt  angajatorii vor mână de lucru ieftină“, rezumă problema corect şi cinic pentru publicul britanic Deborah Orr într-un editorial din The Guardian.

Printr-un program care a mers ca uns mulţi ani fermele din Anglia erau populate cu muncitori sezonieri plătiţi prost.  Britanicii au profitat de tinerii şi studenţii români sau bulgari care aveau nevoie de bani. Studenţii strângeau în două-trei luni bani de buzunar iar Anglia avea forţă de muncă ieftină care ţinea preţul fructelor şi legumelor din magazine la un nivel acceptabil. Cam în asta constă marea ”schemă” SAWS (Seasonal Agricultural Workers Scheme) care este, începând cu sfârşitul acestui an, într-un mare pericol. Mai clar, de-acum înainte englezii trebuie să-şi găsească alţi…români şi bulgari. Şi privesc spre Ucraina, Belarus şi Rusia cu speranţă pentru că nu găsesc nimic  în propria ogradă.

Preşedintele unui comitet consultativ pe problemele migraţiei, David Metcalf, lasă să se înţeleagă un adevăr pe care-l ştie toată lumea, dar nimeni nu îl recunoaşte deschis. „Noi nu spunem că muncitorii britanici sunt leneşi, noi spunem că angajatorii fac eforturi deosebite să recruteze muncitori britanici“. Nici noi nu spunem că muncitorii români sunt harnici, noi spunem că angajatorii britanici s-au folosit de ei iar acum vântură pericole imaginare doar-doar se mai prelungesc restricţiile pe piaţa muncii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite