Un nou scandal în industria alimentară: zeci de producători germani, suspectaţi că au vândut ouă bio, deşi nu respectau specificaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe zeci de ferme agricole germane sunt suspectate că au vândut ouă sub apelativul „bio“, deşi nu respectau specificaţiile.

„Autorităţile judiciare din Saxonia inferioară anchetează fermele suspectate de fraude la vânzarea ouălor bio sau de aer liber“, a explicat Holger Eichele, purtătorul de cuvânt al ministerului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ancheta, care vizează 200 de ferme, din care trei sferturi se află în Saxonia inferioară, „a început în 2011 şi se va încheia în curând“, a precizat Eichele.

Crescătorii nu au respectat mai ales limita fixată pentru numărul de pui pe metru pătrat şi normele privind creşterea în aer liber sau în cuşti.

„Dacă acuzaţiile se vor verifica, ar fi vorba de o fraudă de amploare“, a subliniat purtătorul de cuvânt. Ancheta ar putea duce la urmărire penală pentru fraudă organizată, pasibilă de 10 ani de închisoare, a subliniat acesta.

În aşteptarea rezultatelor anchetei, ministerul Agriculturii nu prevede sporirea măsurilor legislative cu privire la ouă în viitorul apropiat, pasând responsabilitatea în tabăra autorităţilor însărcinate cu inspecţiile ce depind de statele regionale.

Trebuie ca aplicarea regulilor existente „să fie supravegheată de controlorii regionali, nu de la birou, ci mergând la faţa locului, la ferme, verificând ceea ce scrie în registre şi comparând cu ce văd în realitate“, a conchis acesta.

Germania a fost deja zguduită în ultimele săptămâni, la fel ca şi alte state europene, de scandalul cărnii de cal neetichetate, utilizată în locul celei de vită în alimentele preparate.

În Germania, 67 de eşantioane din 830 testate de autorităţi au relevat prezenţa cărnii de cal în produse care nu ar fi trebuit să o conţină, conform cifrelor publicate duminică de jurnalul Bild am Sonntag.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite