Acord între UE şi Marea Britanie privind graniţa cu Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor după Brexit
0Joi noaptea au continuat negocierile pentru Brexit cu scopul de a ajunge la un acord asupra frontierei irlandeze, relatează BBC.
„Progrese suficiente” s-au înregistrat în prima fază a negocierii Brexitului, a anunţat vineri, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude-Juncker, în urma unei întâlniri cu premierul britanic Theresa May, deschizând astfel calea negocierii viitoarei relaţii între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, relatează BBC News.
„Sunt mulţumit de acordul corect la care am ajuns. Acum putem privi spre viitor, unul în care Regatul Unit va fi un aliat apropiat“, a declarat Juncker.
Theresa May s-a dus vineri dimineaţa la Bruxelles, în urma unor negocieri, în noaptea de joi spre vineri, asupra problemei frontierei irlandeze.
Premierul britanic a anunţat că nu va exista o frontieră „dură” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda şi că Acordul din Vinerea Sfântă va fi respectat.
Theresa May a explicat că acordul include o reglementare financiară care este corectă faţă de contribuabilii britanici şi o garanţie că nu va exista o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, păstrând integritatea constituţională şi economică a Regatului Unit. Cetăţenii europeni din Regatul Unit ”vor putea să trăiască în continuare ca înainte”.
„Rezultatul de astăzi este, desigur, un compromis“, a declarat Juncker în această conferinţă de presă comună cu May. Negocierile au fost „dificile atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru UE“, a adăugat el.
„Cetăţenii Uniunii care trăiesc în Regatul Unit şi cetăţenii britanici instalaţi în UE-27 îşi vor păstra aceleaşi drepturi odată ce Marea Britanie va părăsi UE“, a dat asigurări Comisia Europeană.
Theresa May a declarat la rândul ei că acordul negociat reprezintă o îmbunătăţire semnificativă şi că pentru a se ajunge în acest punct au fost necesare concesii de o parte şi de cealaltă.
Conducătoarea Partidului Unionist Democratic (DUP) din Irlanda de Nord Arlene Foster s-a declarat vineri „mulţumită“ de modificările potrivit cărora „nu există vreo linie roşie la Marea Irlandei“.
„Dacă cele 27 de state membre acceptă evaluarea noastră, noi — Comisia Europeană şi negociatorul şef Michel Barnier — suntem pregătiţi să începem imediat lucrările fazei a doua a negocierilor'', a declarat Jean-Claude Juncker.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să facă o declaraţie astăzi.