UE cere Statelor Unite „răspunsuri cât mai curând posibil” pentru programul de monitorizare telefonică şi electronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a cerut miercuri Statelor Unite să îi furnizeze răspunsuri "cât mai rapid posibil" la întrebările pe care i le-a adresat cu privire la programul american de supraveghere a comunicaţiilor PRISM şi la o primă reuniune a unui grup de experţi încă din iulie, relatează AFP.

Vineri, la finalul unei întâlniri la Dublin cu secretarul american al Justiţiei Eric Holder, comisarii europeni Viviane Reding (Justiţie) şi Cecilia Malmström (Afaceri Interne) au afirmat că Washingtonul a acceptat să îi informeze pe europeni cu privire la PRISM, şi anume prin crearea unui grup de experţi "în vederea unui schimb de informaţii şi studierea unor garanţii".

"În cursul acestei întâlniri, nu aţi fost în poziţia de a răspunde tuturor întrebărilor" adresate de UE. "V-am fi foarte recunoscătoare dacă ne-aţi transmite răspunsurile la aceste întrebări cât mai rapid posibil", i-au scris lui Holder cele două oficiale europene.

Mesajul i-a fost trimis şi secretarului american pentru Securitate Internă Janet Napolitano, care nu a fost prezentă la Dublin.

Reding şi Malmström se declară "deosebit de îngrijorate de volumul de date colectate, întinderea programului, nivelul de supervizare judiciară şi posibilităţile de rectificare oferite europenilor".

Ele propun ca grupul de experţi să se reunească pentru prima dată încă din iulie. "Dorim ca pe baza lucrărilor acestui grup Comisia Europeană (CE) să poată să dea socoteală în Parlamentul European (PE) şi în Consiliul (statelor membre UE) în octombrie", motivează ele.

În paralel, în cadrul negocierilor unui acord cu Statele Unite privind protecţia datelor, care trenează din 2011, grupul PPE (conservatori), cel mai numeros în PE, a decis să apere o clauză ce obligă Statele Unite să treacă pe la un judecător sau o autoritate naţională competentă pentru a obţine un acces la date personale ale cetăţenilor europeni.

Această dispoziţie a fost "retrasă din propunerea CE, în urma unei intense activităţi de lobby din parte autorităţilor americane", a dezvăluit eurodeputata Marielle Gallo.

Dispoziţia "împiedică ţări să aibă acces la datele noastre personale la voia întâmplării, ceea ce constituie o protecţie importantă pentru cetăţeni în lumina dezvăluirilor asupra PRISM", a apreciat colegul ei Axel Voss.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite