Ucraina va trimite nave militare prin Strâmtoarea Kerci, cu reprezentanţi ai NATO şi OSCE la bord
0Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului Naţional pentru securitate şi apărare de la Kiev, a declarat că Ucraina va trimite din nou nave militare prin Strâmtoarea Kerci, dintre Marea Neagră şi Marea Azov, însă de această dată la bordul navelor vor fi oficiali ai unor organizaţii internaţionale.
Navele militare ucrainene vor face această încercare să ajungă din Marea Neagră în Marea Azov în pofida incidentului din 25 noiembrie, atunci când trei nave ucrainene au fost capturate de forţele ruse în zona Strâmtorii Kerci, informează agenţia UNIAN.
"Agresiunea rusă nu va pune capăt planurilor noastre de a crea un grup naval în Marea Azov", a declarat Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului pentru securitate naţională şi apărare al guvernului ucrainean, într-un interviu pentru filiala locală a BBC.
"Dacă ne oprim şi ne retragem, Rusia îşi va îndeplini obiectivul de a ocupa Marea Azov, de a prezenta lumii noile sale frontiere autodeterminate din Marea Neagră, legalizând de facto ocuparea Crimeii", a adăugat el, potrivit BBC News Ucraina.
Turcinov a mai spus că Kievul va invita reprezentanţi ai NATO şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la bord data viitoare, pentru a dovedi că Ucraina nu încalcă niciun fel de reglementări.
El nu a precizat când noi nave ucrainene vor încerca să treacă prin strâmtoarea Kerci, dar a menţionat că nu va trece mult timp până atunci.
SUA şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea marinarilor, iar preşedintele Donald Trump şi-a anulat o întâlnire programată cu omologul rus Vladimir Putin în semn de protest.
Pe de altă parte, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a declarat că intenţia Ucrainei de a trimite din nou nave militare în Marea Azov reprezintă o "provocare".
Ucraina şi Rusia au relaţii tensionate după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Moscova şi conflictul din sud-estul Ucrainei dintre trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, soldat cu peste 10.000 de morţi.
Disputa s-a amplificat după ce Moscova a capturat luna trecută două nave mici şi un remorcher, cu un echipaj total de 24 de marinari, în largul Crimeii, acuzându-le că au intrat în apele teritoriale ruse în timp se îndreptau spre Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră.