Ucraina va semna cu Royal Dutch Shell un acord privind exploatarea gazelor de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Ianukovici a înaintat acordul de parteneriat cu grupul energetic Royal Shell Dutch.  FOTO: Reuters
Preşedintele Ianukovici a înaintat acordul de parteneriat cu grupul energetic Royal Shell Dutch.  FOTO: Reuters

Ucraina urmează să semneze, joi, un contract de exploatare a gazelor de şist în valoare de 10 miliarde de dolari, înţelegere care ar urma să fie încheiată cu Royal Dutch Shell, unul dintre cele mai mari grupuri energetice din lume, marcând astfel cea mai importantă investiţie în exploatarea neonvenţională a gazelor de şist din Europa, scrie publicaţia „Financial Times“.

Acordul de producţie şi participaţie, programat să fie semnat la Davos în prezenţa preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi Peter Voser, directorul executiv al Royal Dutch Shell, ar putea deveni de departe cea mai mare investiţie a investitorilor străini în fosta Republică Sovietică. Totodată, ar putea fi un prim pas important pentru reducerea dependenţei Ucrainei de importurile scumpe ruseşti de la Gazprom, companie monopol pentru care fosta ţară sovietică este cel mai mare client străin.

De asemenea, demersul ar putea ajuta la impulsionarea eforturilor pentru a dezvolta exploatarea şi explorarea neconvenţională a gazelor de şist din Europa. Noua metodă a fost contestată în mai multe ţări din cauza problemelor de mediu provocate de tehnologia de fracturare hidraulică folosită pentru a exploata gazul de şist.

„Schimbare de paradigmă“

Conform estimărilor specialiştilor, citataţi de FT, Ucraina ar putea să deţină a treia cea mai mare rezervă de gaze. Ţara intenţionează să devină lider în Europa, urmând exemplul Americii de Nord din perioada de vârf a gazelor de şist care a transformat Statele Unite ale Americii în ultimul deceniu de la importator la unul dintre cei mai importanţi exportatori.

„În cazul în care analiza geologică se dovedeşte aşa cum noi am estimat, ne aşteptăm la o investiţie de cel puţin 10 miliarde de dolari”, a declarat Eduard Stavitski, ministrul ucrainean al Energiei care conduce negocierile cu grupul energetic Shell.

Reprezentanţii companiei Royal Shell au refuzat să facă vreo declaraţie înainte de semnarea contractului, însă au confirmat aprobarea acordului de către guvernul ucrainean.

Convenţia a fost numită de către Jorge Zukoski, preşedintele Camerei de Comerţ Americană din Ucraina, drept „o schimbare de paradigmă pentru Ucraina, un pas major către independenţa energetică.” Shell a câştigat dreptul de exploatare în luna mai a anului trecut pentru gazele de şist şi alte resurse neconvenţionale în zona de est a Ucrainei. Convenţia dintre cele dăuă părţi prevede ca exploatarea poate începe din acest an cu o investiţie iniţială din partea Royal Shell de 400 de milioane de dolari.

Asul din mânecă la negocierea preţului la gaze cu Gazprom

Unele partide din opoziţie protestează puternic ridicând problema riscurilor de mediu ale exploatării prin metoda fracturării hidraulice. Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici pare că are suficientă putere asupra Guvernului şi a Parlamentului pentru a avansa proiectul, iar perspectiva de a diminua dependenţa de importurile ruseşti şi reducerea preţurilor gazelor sunt două consecinţe ispititoare pentru Ucraina.

Din 2006, Rusia a oprit de două ori furnizarea cu gaze a Ucraine în mijlocul iernii din cauza litigiilor provocate de stabilirea preţurilor. Eforturile Kievului se vor concentra acum pe semnarea acordurilor de producţie şi participaţie cu două mari companii energetice din Statele Unite, a anunţat ministrul Stavitski.

Gigantul american Chevron a câştigat cea de-a doua licitaţie anul trecut pentru explorarea gazelor de şist în partea de vest a Ucrainei, deşi trebuie să facă faţă unei opoziţii locale mult mai puternică. Un consorţiu format din compania ExxonMobil-led, care include şi Royal Shell Dutch, a fost ales pentru a explora resursele de gaz de pe coasta Mării Negre care aparţine Ucrainei.

Stavistski a  sugerat că în cazul în care aceste proiecte se derulează aşa cum s-a stabilit, Ucraina ar putea produce 20 de miliarde de metri cubi în timp de 10 ani, dublând astfel producţia curentă de gaze pentru a acoperi complet cererea internă de gaze, aflată în scădere.

Deşi Ucraina va rămâne încă dependentă de importurile ruseşti pentru câţiva ani, exploatarea gazelor de şist va ajuta Kievul în eforturile de renegociere a unui contract de furnizare de gaze din partea Gazprom pentru 10 ani, încheiat în 2009, şi despre care oficialii de la Kiev sunt de părere că preţul stabilit este mult prea mare.

„În cazul în care colegii noştri ruşi de la Gazprom nu vor accepta reducerea preţului la gaze, riscă să îşi piardă cel mai important client”, a adăugat Stavitski.

Fracturarea hidraulică constă în injectarea la presiune puternică a unor cantităţi mari de apă cu nisip şi alţi aditivi chimici în vederea eliberării gazelor prinse între straturile de rocă. Tehnica este denunţată de ecologişti pentru că ar polua pânzele freatice şi aerul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite