Ucraina acuză Germania că o împiedică să cumpere echipament militar NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski în tranşeele din Donbas FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski în tranşeele din Donbas FOTO EPA-EFE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Germania că împiedică livrarea de arme defensive ţării sale, în plină perioadă de tensiuni cu Rusia, suspectată că pregăteşte o nouă invazie. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a făcut o acuzaţie similară.

„Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”, a declarat şeful statului ucrainean pentru ziarul italian „La Repubblica”.

„Orice stat democratic care se protejează împotriva unei agresiuni trebuie să aibă dreptul de a achiziţiona acest gen de instrumente defensive. Însă în anumite capitale în continuare domină teama”, a spus Zelenski, al cărui interviu pentru „La Repubblica” a fost publicat integral pe site-ul administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a făcut o acuzaţie similară într-un interviu acordat pentru „Financial Times”.

Şi totuşi, Germania pare să fi renunţat între timp la obiecţiile faţă de vânzarea unor arme neletale.

Ucraina a anunţat luna trecută că doreşte să achiziţioneze noi arme defensive, ca semn de descurajare a Rusiei, a cărei „agresivitate” creşte la graniţe.

Există suspiciuni că Rusia pregăteşte terenul pentru un nou atac împotriva Ucrainei. Ori peste 100.000 de militari au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni la graniţa cu Ucraina.

Estul Ucrainei este din aprilie 2014 teatrul unui război între separatiştii proruşi, puternic susţinuţi de Moscova, şi trupele guvernamentale. Peste 13.000 de persoane au fost ucise în acest război care a izbucnit la scurt timp de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Desfăşurarea de forţe ruseşti de la graniţa estică a Ucrainei s-a aflat în centrul summitului online care a avut loc acum o săptămână între liderul de la Casa Albă Joe Biden şi omologul său de la Kremlin Vladimir Putin. Biden i-a transmis lui Putin că Rusia riscă sancţiuni dure dacă va ataca Ucraina.

Preşedintele ucrainean a salutat efortul diplomatic al lui Biden, dar îşi doreşte mai multe presiuni asupra Rusiei. „Suntem recunoscători pentru susţinere, dar aceste eforturi colective nu sunt suficiente pentru moment” pentru a schimba politica Rusiei în privinţa Ucrainei, a declarat Zelenski.

Temându-se de o escaladare a războiului din Donbas, occidentalii au ezitat multă vreme să vândă arme Ucrainei. În cele din urmă, ucrainenii au reuşit să-şi procure anumite sisteme defensive, în principal dispozitive de rachete antitanc americane Javelin şi drone de luptă Bayraktar, produse de Turcia, notează AFP.

Decizie care riscă să producă deranj la Moscova

Ţinând cont de ameninţarea rusă, Rada Supremă de la Kiev a aprobat marţi un proiect de lege care permite participarea forţelor străine la exerciţii militare pe teritoriul Ucrainei în 2022, decizie susceptibilă să stârnească critici la Moscova.

Potrivit proiectului, prezentat de Volodimir Zelenski, Ucraina intenţionează să organizeze în 2022 zece exerciţii militare de anvergură.

Potrivit viceministrului Apărării, Anatoli Petrenko, 21.000 de militari ucraineni şi 11.500 de militari din SUA, Marea Britanie, Polonia, România şi alte ţări vor lua parte la exerciţii terestre, maritime şi aeriene.

„Desfăşurarea de exerciţii multinaţionale pe teritoriul ucrainean va contribui la întărirea capacităţilor naţionale de apărare şi va susţine eforturile politice şi diplomatice de menţinere a stabilităţii în regiune”, a spus Petrenko, citat de Reuters.

Moscova nu a comentat deocamdată votul de marţi din Parlamentul ucrainean, dar se aşteaptă să-l critice pe toate canalele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite