Turcia, la un pas de achiziţionarea unui sistem de rachete din Rusia, în ciuda presiunilor Statelor Unite
0Turcia este aproape de finalizarea achiziţiei sistemului de rachete rusesc S400, în ciuda presiunilor recente venite din partea Statelor Unite de a se baza în continuare pe sistemele antiaeriene ale NATO, susţin mai mulţi oficiali turci citaţi de publicaţia Financial Times.
Turcia şi Rusia au căzut de acord asupra unui preţ de aproximativ 3 miliarde de dolari pentru patru sisteme de baterii şi un număr de rachete, a declarat un înalt oficial turc publicaţiei britanice.
Bloomberg anunţase anterior un preţ de 2,5 miliarde $, ce includea condiţia ca două dintre baterii să fie produse sau asamblate în Turcia, parte a unei înţelegeri de „transfer de tehnologie”.
Oficialul turc, citat de FT şi care a dorit să rămână anonim, a declarat că înţelegerea se află într-un stadiu preliminar de încheiere. Dacă va fi finalizată, aceasta va fi primul semn efectiv al rupturii recente dintre Turcia şi NATO.
Unul dintre motivele tensiunilor dintre Turcia şi aliaţii săi din cadrul NATO este susţinerea pe care Statele Unite o oferă miliţiilor kurde ce luptă împotriva ISIS în Siria, în ciuda faptului că forţele americane utilizează baza aeriană de la Incirlik, aflată pe teritoriul Turciei.
În plus, personalul militar german ce operează din aceeaşi bază şi-a planificat deja plecarea după ce, ca urmare a unor conflicte politice, Turcia a refuzat permisiunea mai multor parlamentari germani de a vizita trupele aflate în baza Incirlik.
În acelaşi timp, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a demarat un efort concentrat pentru refacerea relaţiilor cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ce ajunseseră într-un punct tensionat după ce Turcia a doborât un avion rusesc în apropierea graniţei siriene în noiembrie 2015.
După cum notează jurnaliştii de la Financial Times, Erdogan are nevoie de o relaţie bună cu preşedintele rus pentru atingerea scopurilor sale din Siria, unul din ele fiind înfrângerea miliţiilor kurde din Siria susţinute de către Statele Unite.
„Contractele de achiziţionare de armament nu sunt niciodată doar achiziţii de armament. Aceasta este totodată o problemă politică şi economică”, a declarat Nihat Ali Ozcan, fost maior în armata turcă, în prezent analist în cadrul think-tankului Tepav.
Sistemul S400 va fi un echipament extrem de complicat de integrat în actualul sistem de apărare anti-aeriană a Turciei, a explicat Nihat Ozcan. „Acesta trebuie să se coordoneze cu sistemele de radar şi de urmărire prin satelit curente ale Turciei înainte de a putea doborî un avion inamic, lucru ce nu este posibil în acest moment”, a completat Nihat Ozcan.
Acest lucru ridică posibilitatea „ca acest acord, ce se află în negocieri de mai mulţi ani fără a fi finalizat, să facă parte din eforturile complicate ale preşedintelui Erdogan de a balansa atât interesele Rusiei şi cât şi cele ale Statelor Unite pentru a-şi atinge propriile interese în Siria”, susţin cei de la FT.
Oficialii americani, cel mai recent Generalul David L. Goldfein, adjunctul secretarului aviaţiei militare a SUA, s-a întâlnit cu generali ai armatei turce pentru a milita împotriva achiziţionării sistemului S400 de către Turcia şi să se asigure că aceştia îşi respectă angajamentul de a achiziţiona 100 de avioane de vânătoare F35A.
„Suntem angajaţi deplin, şi susţinem relaţia de lungă durată cu o ţară prietenă şi un aliat puternic, pe care-l avem în Republica Turcă”, a declarat Gen. Goldfein zilele trecute.