Turcia acuză Germania că-l susţine pe clericul  Fethullah Gülen. Erdogan, atac direct la Angela Merkel

Turcia acuză Germania că-l susţine pe clericul  Fethullah Gülen. Erdogan, atac direct la Angela Merkel

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a acuzat duminică Guvernul Angela Merkel că oferă susţinere mişcării clericului disident turc Fethullah Gülen, despre care Ankara crede că se află în spatele complotului militar din iulie 2016.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 Bruno Kahl, directorul Serviciului german de informaţii externe (BND), a declarat într-un interviu acordat revistei Der Spiegel că Ankara nu a reuşit să convingă Berlinul că Fethullah Gulen, refugiat în Statele Unite, ar fi responsabil pentru tentativa de lovitură de stat din Turcia. "Ankara a încercat să ne convingă în toate felurile, dar deocamdată nu a reuşit", a spus Bruno Kahl.
 
Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat vehement, acuzând Germania că oferă susţinere mişcării lui Fethullah Gulen, numită de Ankara "Organizaţia teroristă a lui Gulen" (FETO).
 
"Acesta este un efort de invalidare a tuturor informaţiilor oferite de noi despre FETO. Este un semn de susţinere a FETO. De ce îi protejează? Deoarece sunt un instrument util pentru Germania împotriva Turciei", a afirmat Ibrahim Kalin, citat de CNN Turk.
 
Erdogan a denunţat în mod repetat discriminările suferite de turci şi în general de musulmani în Europa de la începutul crizei diplomatice izbucnite între Ankara şi mai multe ţări europene, în special cu Germania şi Olanda, după ce acestea le-au interzis unor miniştri turci să participe la mitinguri de susţinere a referendumului din 16 aprilie din Turcia pe tema extinderii puterilor prezidenţiale. 
 
Circa 9.000 de membri ai comunităţii kurde din Germania au participat sâmbătă la un marş pro-democraţie şi împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în replică la recentele evoluţii politice din Turcia, informează Reuters şi DPA. 
 
Protestatarii au strigat "Erdogan, terorist" şi "libertate pentru Ocalan", o referire la Abdullah Ocalan, liderul încarcerat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, formaţiune considerată grupare teroristă de către UE, SUA şi Turcia şi interzisă în Germania), iar mulţi au fluturat steaguri pe care era imprimat chipul lui Ocalan. 
 
Sub sloganul "Nu dictaturii — Da democraţiei şi libertăţii", protestatarii au mărşăluit pe străzi în două grupuri, pornind din centrul oraşului. 
 
Erdogan o acuză personal pe Merkel că a recurs la ”practici naziste”
 
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atacat-o duminică personal pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pe care a acuzat-o de ”practici naziste”, referindu-se la interzicerea unor mitinguri electorale în favoarea taberei ”da” în referendumul turc de la 16 aprilie, relatează AFP.
 
”Tu ai recurs în acest moment la practici naziste”, i-a transmis Erdogan lui Merkel într-un discurs televizat.
 
”Împotriva cui? A fraţilor mei, cetăţeni turci din Germania şi a miniştrilor fraţi”, care au încercat să se ducă în Germania, în urmă cu două săptămâni, pentru a face campanie în favoarea sporirii puterilor prezidenţiale în Turcia.
 
Pe de altă parte, el l-a acuzat pe jurnalistul german încarcerat în Turcia că este un agent terorist. ”Îi mulţumesc lui Allah că a fost arestat”, a spus Erdogan, relatează Reuters.
 
Şeful statului turc a făcut această declaraţie la o reuniune a unei fundaţii islamice, la Istanbul.
 
El a anunţat că Deniz Yucel, corespondentul ziarului german Die Welt în Turcia, va fi judecat de sistemul judiciar independent turc.
 
Yucel, care are dublă cetăţenie, germană şi turcă, a fost arestat luna trecută, când a fost acuzat de propagandă în favoarea unui organizaţii teroriste şi incitare la violenţă publică.
 
Jurnalistul a fost reţinut după ce a scris despre e-mailuri pe care un grup de hackeri de stânga le-ar fi furat dintr-un cont privat al lui Berat Albayrak, ministrul turc al Energiei şi ginerele lui Erdogan.
 
Yucel este primul jurnalist reţinut în Turcia în cadrul epurărilor lansate după puciul eşuat de la 15 iulie care vizează inclusiv presa.
 
Berlinul a respins deja ca ”absolut fără fundament” acuzaţii anteriorare potrivit cărora jurnalistul ar fi spion.

 

citeste totul despre: