Un deceniu de atacuri teroriste în Europa, cauzate şi de recentul flux continuu de imigraţi din ţări musulmane, i-a convins şi pe cei mai sceptici europeni de concretizarea conceptului „iernii demografice”.

Joi, în discursul său adresat unei mulţimi de 15.000 de oameni în Piaţa Krasinski din Varşovia, preşedintele Trump a ridicat problema supravieţuirii Occidentului, argumentând că aceasta nu se bazează în cele din urmă pe armate şi economii, ci pe „familii puternice şi valori puternice“.

„Avem suficient respect pentru cetăţenii noştri pentru a ne proteja graniţele? Avem dorinţa şi curajul de a ne păstra civilizaţia în faţa celor care o vor submina şi distruge?“, a întrebat Trump. Preşedintele SUA a subliniat apoi: „Putem avea cele mai mari economii şi cele mai letale arme de oriunde pe Pământ, dar dacă nu avem familii puternice şi valori puternice, atunci vom fi slabi şi nu vom supravieţui“.

Este cunoscut faptul că este nevoie de o rată a fertilităţii de cel puţin 2,1 pentru ca o naţiune să se refacă. Însă, ţările europene cunoscute pentru familiile mari, cum ar fi Grecia şi Spania, au acum rate de fertilitate de doar 1,2 şi, respectiv, 1,1.

Aşadar, e posibil pe fondul micşorării familiei europene, una dintre cele mai rapide evoluţii demografice din istoria recentă, şi pe fondul intrării în spaţiul european de imigranţi economici musulmani (în mare parte) şi de refugiaţi (într-o mică măsură) să asistam la o Europă semi-islamică, politico-cultural, în doar câteva generaţii?