Theresa May, sub presiune: Partidul Laburist îşi schimbă poziţia faţă de părăsirea pieţei unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Theresa May are de înfruntat o presiune intensificată din partea propriului partid în problema Brexitului, după ce Partidul Laburist a anunţat că îşi schimbă poziţia şi va milita pentru menţinerea Marii Britanii în cadrul pieţei unice europene, cel puţin în timpul perioadei de tranziţie, informează Financial Times.

Această mişcare îi va încuraja pe membrii pro-europeni ai Partidului Conservator să o împingă pe Theresa May către o poziţie favorabilă unui Brexit uşor - în contextul în care membrii parlamentului se pregătesc să dezbată legislaţia ce va pune în efect ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, consideră jurnaliştii publicaţiei citate.

„Întreaga discuţie s-a mutat acum asupra argumentelor pe care le-am înaintat încă de la finalizarea acestui referendum”, a declarat Anna Soubry, un fost ministru al Partidului Conservator cu o poziţie pro-Europa.

Un alt membru important al conservatorilor, de asemenea susţinător al rămânerii în cadrul pieţei unice, a declarat: „Colegii mei vor avea rezerve în a vota cu laburiştii însă argumentele şi puterea de negociere a conservatorilor ce susţin un Brexit soft a crescut considerabil. Este posibil să schimbe ce anume doreşte să obţină guvernul”.

Partidul Laburist speră să împingă poziţia Theresei May, ce are o majoritate de doar 13 voturi în Camera Comunelor, către un acord provizoriu cu UE care să extindă prezenţa Marii Britanii în cadrul pieţei unice şi a uniunii vamale pentru încă câţiva ani.

Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al laburiştilor pe problema Brexitului, a sugerat că această perioadă de tranziţie ar trebui să dureze cel puţin patru ani după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea în anul 2019. În acestă situaţie, relaţia viitoare a regatului unit cu UE va deveni o temă centrală a alegerilor generale programate a avea loc în anul 2022.

În schimb, Theresa May a insistat în repetate rânduri că perioada de tranziţie trebuie să se încheie până la viitoarele alegeri, fără a specifica însă detaliile acestui acord interimar - dacă, de exemplu, ar trebui să respecte actualul aranjament al pieţei unice.

După mai multe luni în care a domnit confuzia asupra poziţiei laburiştilor conduşi de Jeremy Corbyn, aceştia au afirmat acum că doresc menţinerea actualului status quo în ceea ce priveşte relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană pe perioada de tranziţie.

Sir Keir Starmer a afirmat că perioada unei „ambiguităţi constructive” a încetat, şi că „Partidul Laburist va urmări implementarea unui acord de tranziţie care să menţină termenii curenţi în relaţia cu UE”.

În plus, şi în principal datorită presiunilor venite din partea sindicatelor, membrii importanţi ai Partidului Laburist au declarat că nu exclud un acord pe termen lung în care Marea Britanie să rămână în piaţa unică, atâta timp cât UE este dispusă să relaxeze regulile cu privire la libera mişcare a forţei de muncă.

Partidul Laburist a anunţat că acceptă plăţile către bugetul Uniunii, libera circulaţie a forţei de muncă şi jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie în timpul perioadei de tranziţie drept un cost rezonabil pentru asigurarea unui Brexit lin.

Biroul premierului a declarat în răspuns că noua politică demonstrează că laburiştii nu au nicio idee cu privire la ce anume doresc să obţină prin părăsirea pieţei unice şi că aceasta reprezintă „o încercare slabă de a perpetua amânarea implementării părăsirii Uniunii”.

Poziţia laburistă reprezintă o schimbare ce este pe placul mediului de afaceri şi reflectă poziţia exprimată de oficialii din finanţe ca firmele şi companiile din Marea Britanie să se confrunte doar „cu o singură tranziţie”, atunci când regatul unit va trece de la regimul interimar la cel final, care să aibă la bază un acord de liber schimb.

Deşi actualul guvern condus de Theresa May a declarat că va încerca să negocieze o nouă relaţie cu UE pentru perioada de tranziţie, acesta nu s-a angajat să rămână în cadrul pieţei unice şi a uniunii vamale alături de acceptarea implicită a reglementărilor europene, contribuţiilor bugetare, a libertăţii de mişcare a forţei de muncă şi a jurisdicţiei judecătorilor din Luxemburg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite