Summit-ul UE: Charles Michel a prezentat o nouă formulă de compromis privind planul de redresare economică post-pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CE Charles Michel la Summitul de la Bruxelles Foto EPA-EFE
Preşedintele CE Charles Michel la Summitul de la Bruxelles Foto EPA-EFE

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a prezentat sâmbătă dimineaţa, înaintea sesiunii plenare, o nouă propunere privind planul de redresare economică post-pandemie în încercarea de a găsi o formulă de compromis cu care să fie de acord ţările frugale în frunte cu Olanda.

Charles Michel a venit cu o nouă propunere privind repartiţia între împrumuturi şi subvenţii, dar şi condiţiile de acordare a finanţărilor, care fac obiectul celor mai multe obiecţii din partea celor patru frugali, Olanda, Austria, Danemarca, Suedia.

Concesia priveşte o scădere cu 50 de miliarde a fondurilor pentru subvenţii.

Astfel din cei 750 de miliarde de euro fonduri de redresare economică, 300 de miliarde vor fi împrumuturi şi 450 de miliarde, subvenţii.

De asemenea, frugalii primesc şi garanţii în sensul unui mecanism care permite unei ţări care are rezerve legate de planul de reforme prezentat de un alt stat, plan de care sunt condiţionate fondurile, să deschidă "în trei zile" o dezbatere în format 27, respectiv în cadrul Consiliului European, fie în faţa ECOFIN, care reuneşte miniştrii de Finanţe ai UE, potrivit Hotnews.

Premierul olandez Mark Rutte a cerut vineri o validare unanimă a acestor planuri naţionale, adică practic un drept de veto.

Charles Michel a mai propus şi majorarea  rabaturilor acordate ţărilor care alocă mai multe fonduri la bugetul UE decât primesc.

Diplomaţii olandezi au spus că propunerea lui Michel este un „pas în direcţia corectă”. 

Cu o zi înainte premierul olandez a declarat că nu va renunţa la poziţia sa, chiar dacă asta înseamnă blocarea unui acord, ceea ce nu este obiectivul său. Acesta a spus că nu este de acord cu ideea de datorie comună şi că dacă totuşi un grup mare de ţări doreşte asta, atunci trebuie să existe condiţii foarte stricte. Totodată, sumele alocate subvenţiilor fac şi ele obiectul dezbaterii.

Proiectul subvenţiilor de 500 de miliarde de euro este susţinut puternic de cancelarul german Angela Merkel, de preşedintele francez Emmanuel Macron, dar şi de alţi lideri europeni, în particular Spania şi Italia, unele din cele mai afectate ţări europene de pandemie. Merkel a făcut apel la menţinerea fondului de recuperare la nivelul propus în vederea unui răspuns solid la şocurile economice severe produse de pandemie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite