„The Guardian“: Cum şi-a spionat Londra aliaţii, la un summit din 2009. Se va repeta situaţia la întâlnirea de săptămâna asta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conversaţiile telefonice au fost monitorizate, iar traficul pe Internet a fost, de asemenea, supravegheat, pentru ca Marea Britanie să adune informaţii referitoare la aliaţii săi, în cadrul unui summit care a avut loc în 2009.

Politicienii străini şi oficialii care au participat la întâlnirile de la summit-ul G20 din Londra, în 2009, au fost atent monitorizaţi: calculatoarele şi telefoanele au fost ţinta spionajului Guvernului britanic, potrivit unor documente care au intrat în posesia jurnaliştilor de la cotidianul „The Guardian“ prin intermediul lui Edward Snowden, autorul scurgerilor de informaţii din scandalul privind Autoritatea Naţională de Supraveghere din SUA. 

Descoperirea a fost făcută publică exact înainte ca Londra să găzduiască summit-ul G8 de luni şi este posibil să provoace o serie de tensiuni între participanţi, care vor dori să afle de la premierul David Cameron de ce au fost ţintele spionajului în 2009 şi dacă situaţia se va repeta săptămâna aceasta.

De asemenea, informaţia ridică noi semne de întrebare cu privire la limitele supravegherii realizate de Guvernul britanic şi de Agenţia Naţională de Securitate din SUA, al căror acces la înregistrările convorbirilor telefonice şi la datele din mediul online a fost catalogat drept necesar în lupta împotriva terorismului.

Zvonurile cu privire la spionajul de la conferinţele internaţionale au apărut în mai multe rânduri, dar rareori au fost confirmate. Dovezile se regăsesc, potrivit ziarului britanic, în documente secrete care au fost date publicităţii de Edward Snowden şi văzute de jurnalişti. Astfel, se arată că în timpul întâlnirilor din aprilie şi septembrie 2009, de la summit-ul G20, participanţii au fost spionaţi, iar mesajele au fost interceptate.

Iată care au fost metodele folosite:

  • Amplasarea de cafenele cu acces la internet şi utilizarea unui program de interceptare a emailurilor
  • Transmiterea de informaţii în timp real către 45 de analişti , cu privire la convorbirile telefonice dintre participanţi
  • Monitorizarea ministrului turc de Finanţe şi, posibil, a altor 15 membri ai partidului său, prin supravegherea smartphone-urilor acestora şi obţinerea informaţiilor de logare 

Programele utilizate de britanici au detectat informaţii precum: parolele participanţilor, mesajele trimise, numele utilizatorilor, iar operaţiunea s-a desfăşurat timp de cel puţin şase luni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite