Summit crucial pentru Grecia. Nu sunt veşti încurajatoare pentru greci, de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec Alekis Tsipras a reuşit să-l exaspereze pînă şi pe şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker FOTO AP
Premierul grec Alekis Tsipras a reuşit să-l exaspereze pînă şi pe şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker FOTO AP

În cel de-al doisprezecelea ceas, liderii europeni speră că vor găsi o cale de ieşire din criza care, încă o data, ameninţă să împingă Grecia în incapacitate de plată a datoriilor.

După ce a ratat luna aceasta mai multe plăţi către creditorii internaţionali, Guvernul de la Atena speră acum să obţină în primă fază deblocarea ultimelor tranşe din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, adică peste şapte miliarde de euro fără de care Grecia nu-şi poate achita datoriile care ajung la scadenţă. Ulterior, guvernul radical de stânga n-ar zice nu nici unui nou împrumut, deşi premierul Alexis Tsipras a venit la putere, în ianuarie, tocmai în baza promisiunilor de a rupe acordurile cu FMI şi UE. 

Grecii şi francezii nu sunt mulţimiţi

Înainte de summitul de luni seară, premierului elen i s-a cerut să trimită Bruxelles-ului un nou plan pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Programul, trimis în noaptea de duminică spre luni, a fost primit cu entuziasm de pieţe, dar mai puţin de miniştrii Finanţelor din zona euro, cei care până la urmă vor hotărî dacă eliberează banii pentru Grecia. 

În primă fază, bursele europene şi asiatice au deschis în creştere faţă de şedinţa de tranzacţionare de vineri, iar euro s-a apreciat în raport cu celelalte valute, totul pe fondul încrederii pieţelor că planul lui Tsipras va însemna o soluţie – măcar temporară – pentru evitarea unui faliment suveran în inima zonei euro. Măsurile prezentate de greci reprezintă „o bună bază pentru progres” în negocieri, a transmis pe Twitter şi şeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. 

Entuziasmul a fost însă anulat de retincenţa nemţilor şi germanilor, care au anunţat prin vocile miniştrilor de Finanţe că planul lui Tsipras nu include paşii fermi pe care-i aşteptau şi că, din punctul de vedere al acestor state – principalele creditoare ale Greciei din zona euro – Guvernul de la Atena nu şi-a respectat angajamentele şi nu are de ce să primească mai mulţi bani. 

În primul rând, reprezentanţii creditorilor internaţionali cer încă o scădere a fondului de pensii şi creşterea tarifelor la electricitate. Tsipras a refuzat categoric aceste două condiţii, motiv pentru care negocierile au trenat şi fiecare summit s-a încheiat în eşec.

Guvernul Tsipras nu a prezentat „propuneri importante“ faţă de săptămâna trecută şi în aceste condiţii, summit-ul de luni seara "va avea şanse mici să se încheie cu un acord," a declararat ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schäuble.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat prudent luni, spunând că nu este sigur că va exista un acord în cursul zilei între Grecia şi creditorii săi, UE şi FMI, după summitul extraordinar al zonei euro, informează AFP. „Au fost înregistrate progrese în ultimele zile, dar nu am ajuns încă la final. Nu ştiu dacă va exista un acord astăziô, a declarat Juncker, primindu-l la Bruxelles pe premierul grec Alexis Tsipras.

Mai mulţi miniştri de finanţe din zona euro s-au declarat sceptici în ceea ce priveşte ajungerea, luni, la un acord referitor la Grecia, înaintea summitului extraordinar prevăzut în cursul serii la Bruxelles, transmite AFP.

„Am foarte puţine speranţe că se va ajunge la un acord astăzi“, a declarat ministrul finlandez Alexander Stubb, înainte de a participa la reuniunea Eurogrupului care va preceda summitul şefilor de stat şi de guvern din cele 19 state din zona euro.

La rândul său, irlandezul Michael Noonan a afirmat că are „foarte puţine aşteptări“ de la reuniunea de luni, explicând că „pregătirea acesteia nu a fost ideală“. În opinia sa, este probabil ca miniştrii de finanţe din zona euro să se reîntâlnească joi, înaintea summitului european din 25-26 iunie, de la Bruxelles.

Un alt participant la întâlnirea de luni, ministrul spaniol de finanţe, Luis De Guindos, a apreciat ca „imposibilă“ ajungerea la un acord în această zi. El a subliniat însă că „rămâne puţin timp, totuşi rămâne“.

Cancelarul Angela Merkel a avertizat de asemenea că reuniunea liderilor din zona euro de luni noaptea ar fi doar consultativ, dacă creditorii Atenei nu validează ultimele propuneri ale guvernului grec, criticate de ministrul german de Finanţe.Fără aprobarea celor trei instituţii (FMI, BCE, Comisia Europeană) cu care guvernul grec negociază de luni de zile pentru a ajunge la un acord, „summitul de azi nu poate fi decât unul consultativ“, a spus Merkel.

BCE a extins linia de finanţare de urgenţă pentru a treia oară în mai puţin de o săptămână, după ce retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele trei zile.

„Astăzi a avut loc o reuniune a conducerii BCE în care s-a decis majorarea ELA. Consiliul guvernatorilor BCE se va întâlni ori de câte ori va fi necesar pentru a asigura lichiditatea creditorilor eleni“, susţin sursele.

Banca Centrală Europeană a majorat din nou plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, au declarat luni pentru MarketWatch surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Grecii suferă, pe mâna lui Tsipras

Situaţia economiei elene s-a deteriorate rapid de la începutul acestui an, odată cu venirea la putere a cabinetului Tsipras şi înăsprirea retoricii anti-austeritate. Renunţarea la o parte dintre măsurile impuse în ultimii ani de guvernele elene au şubrezit încrederea şi-aşa fragile a pieţelor faţă de Grecia. 

Agenţiile de evaluare financiară au retrogradat iar obligaţiunile emise de guvernul grec, după ce disciplina fiscală din ultimii ani adusese o creştere a ratingurilor. Cu toate acestea, populaţia continuă să aibă încredere în guvern şi premier. Peste 64% din greci au o părere pozitivă faţă de acţiunile Executivului, în timp ce aproape 60% declară că sunt mulţumiţi de felul în care Tsipras negociază cu UE, conform celor mai recente sondaje de opinie. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite