Situaţia din estul Ucrainei şi criza refugiaţilor, pe agenda discuţiilor între Merkel, Hollande şi Poroşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel, Petro Poroşenko şi Francois Hollande FOTO euronews.com
Angela Merkel, Petro Poroşenko şi Francois Hollande FOTO euronews.com

Cancelarul german Angela Merkel urmează să-i primească luni, la Berlin, pe preşedintele francez François Hollande şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, o reuniune care are loc de Ziua Independenţei Ucrainei, a cărei integritate teritorială este ameninţată de un conflict militar în estul separatist, dar şi în contextul în care mii de imigranţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia generează o criză la nivel european.

Mai întâi, Angela Merkel îl va primi la Cancelarie pe François Hollande, la ora 15.00 GMT (18.00, ora României). O oră mai târziu, celor doi li se va alătura Petro Poroşenko, după care va avea loc o scurtă conferinţă de presă, la ora 16.45 GMT (19.45, ora României) şi o cină de lucru, informează Mediafax.

Obiectivul oficial al acestei întâlniri este situaţia din Ucraina, cei trei lideri europeni urmând să discute pe tema punerii în aplicare a prevederilor Acordului de la Minsk.

Prima reuniune între Merkel, Hollande şi Poroşenko de la semnarea Acordului de la Minsk

Este pentru prima dată de la semnarea Acordului de la Minsk, pe 12 februarie, când liderii german, francez şi ucrainean se întâlnesc. Însă, de această, fără preşedintele rus Vladimir Putin. Kievul vrea să prezinte faptul ca şi cum „Franţa şi Germania sunt în aceeaşi barcă cu noi“, spune pentru AFP o sursă diplomatică, informează Mediafax.

Acordul de pace de la Minsk a permis instaurarea unui armistiţiu, mai mult sau mai puţin respectat, în conflictul militar din estul Ucrainei, soldat cu aproximativ 6.800 de morţi în 16 luni, dintre care aproximativ 1.500 de la intrarea în vigoare a încetării focului, la 15 februarie. O nouă escladare a tensiunilor a avut loc recent în estul Ucrainei. Kievul şi separatiştii au anunţat lunea trecută moartea a zece persoane, dintre care opt erau civili, şi bombardamente intensive.

Aproximativ 2.100 de militari au fost ucişi în conflictul din estul Ucrainei, a anunţat luni dimineaţă, la Kiev, preşedintele Petro Poroşenko, care a acuzat Rusia că a trimis trei convoaie mari la Lugansk, Doneţk şi Debalţeve.

„Nu vom uita şi nu vom ierta“, a avertizat el în marja unei ceremonii militare organizate de Ziua Independenţei Ucrainei.

Criza refugiaţilor, pe agenda discuţiei între Merkel şi Hollande

Pe lângă criza din Ucraina, Angela Merkel şi François Hollande vor aborda criza refugiaţilor, a confirmat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, aflat în vizită la Praga.

Aproximativ 340.000 de imigranţi au sosit în UE numai anul acesta, dintre care mulţi în ambarcaţiuni improvizate, periculoase, în Italia şi Grecia, a anunţat pe 18 august Agenţia europeană FRONTEX. Totodată, aproximativ 2.350 de imigranţi s-au înecat în Marea Mediterană, în primele opt luni ale anului 2015, în încercarea de a ajunge în Europa.

Problema imigraţinţilor va preocupa mai mult Uniunea Europeană decât criza economică sau Grecia, a apreciat săptămâna trecută Angela Merkel.

Ciocniri între imigranţi şi forţele de ordine au avut loc pe insula Kos şi la frontiera dintre Macedonia şi Grecia. Mii de imigranţi s-au revoltat din cauza lipsurilor şi blocării accesului către state din UE. Pe de altă parte, militanţi de extremă dreaptă au început să manifesteze violent împotriva unui centru de găzduire a imigranţilor de la Heidenau, în estul Germaniei.

În timp ce războaiele din Siria şi Irak sau conflictul din Afganistan determină mii de persoane să emigreze, Germania, unde regimul dreptului la azil este relativ liberal, se aşteaptă în acest an ca numărul refugiaţilor şi solicitanţilor de azil să atingă un nivel record de 800.000 de persoane, de patru ori mai mult decât în 2014.

Cele 28 de state membre UE au respins în iunie o propunere a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind stabilirea de cote obligatorii pentru găzduirea a zeci de mii de imigranţi aflaţi în Italia şi în Grecia. Între timp, Ungaria construieşte un gard de sârmă la frontiera cu Serbia, pentru a stopa intrarea imigranţilor în zona Schengen.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, a avertizat deja că libera circulaţie în zona Schengen este în pericol.

„Avem nevoie urgent de soluţii europene pentru cea mai dură criză a refugiaţilor de la al Doilea Război Mondial“ încoace, a declarat el pentru BBC.

„Este necesar să impulsionăm lucrurile pentru ca ceea ce a decis (Uniunea Europeană la sfârşitul lui iunie cu privire la imigranţi) să se pună în practică şi să se deschidă, eventual, noi perspective“, subliniază Parisul, potrivit AFP.

„Situaţia nu se rezolvă“, iar deciziile luate de UE nu sunt „suficiente, destul de rapide şi nu se ridică la înălţime“ în punerea lor în practică, adaugă aceeaşi sursă, precizând totodată că nicio „nouă hârtie“ nu ar urma să rezulte luni din această întâlnire, continuă AFP, citat de Mediafax.

Miniştrii de Interne francez Bernard Cazeneuve şi britanic Theresa May au semnat joi, la Calais, un acord consacrat gestionării problemei imigranţilor în nordul Franţei, cu prevederi atât în plan umanitar, cât şi în domeniul securităţii.

De asemenea, Londra şi Parisul au convenit să ofere o susţinere Greciei şi Italiei în privinţa unor „zone fierbinţi“ sau centre de triere a refugiaţilor de imigranţii economici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite