Semne pozitive de la Bruxelles. Marea Britanie şi UE îşi intensifică negocierile pentru atingerea unui acord privind Brexitul
0Londra şi Bruxellesul s-au pus de acord vineri să lanseze negocieri intense, într-o încercare de a ieşi din impasul Brexitului, cu 20 de zile înainte de divorţ, relatează AFP.
Cei 27 i-au dat undă verde în acest sens negociatorului lor, Michel Barnier, care s-a întâlnit joi dimineaţa cu ministrul britanic al Brexitului Stepen Barclay, omologul său, o reuniune catalogată drept ”constructivă” de către francez.
Un bilanţ al acestor discuţii urmează să fie prezentat luni, cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor Afacerilor Europene, la Luxemburg, la care Barnier va fi de asemenea prezent. Rezultatul lor va fi decisiv în vederea summitului european de la 17-18 octombrie, teoretic ultimul înaintea divorţului prevăzut la 31 octombrie.
După o săptămână de negocieri, fără vreun anunţ concret, dar marcată de tensiuni puternice între Londra şi europeni, o adiere de optimism a apărut joi, în urma unei întâlniri între Boris Johnson şi omologul său Leo Varadkar.
Cei doi au dat asigurări că întrevăd o ”cale” către un compromis în problema frontierei irlandeze. Însă nu au spus concret despre cum intenţionează să scoată negocierile din mlaştină. Irlanda, foarte adesea susţinută de europeni, se va afla în prima linie în cazul unui divorţ fără acord.
”CĂŢĂRATUL PE UN MUNTE”
Brexitul este ”ca şi căţăratul pe un munte. Avem nevoie de hotărâre, de atenţie şi răbdare”, a comentat prudent savoiardul Barnier, după micul dejun de două ore cu Barclay.
”A avut loc un schimb de idei între Barnier şi Barclay şi de aceea s-a decis intensfificarea discuţiilor, dar sunt în continuare probleme în suspans”, a comentat vineri un diplomat european.
Britanicii ar fi pregătiţi să avanseze în problema spinoasă a controalelor vamale pe Insula Irlanda ”având în minte economia întregii Irlande”, a anunţat o sursă europeană, fără să ofere alte detalii.
Acesta este principalul punct de blocaj al discuţiilor. Londra cere să se scoată plasa de siguranţă ("backstop") din tratatul retragerii, apreciind că aduce atingere independenţei sale comerciale.
Acest dispozitiv a fost prevăzut cu scopul de a împiedica reimpunerea unei frontiere fizice între clee două Irlande, în vederea apărării păcii pe insulă şi protejării intereselor pieţei unice europene.
Planul lui Boris Johnson prevede ieşirea Irlandei de Nord din Uniunea Vamală europeană şi refuză controale ale bunurilor la frontieră sau în apropiere - o perspectivă inacceptabilă în această formă pentru europeni, care refuză aceste ”găuri în şvaiţer” în spaţiul vamal.
”Ceea ce ni se cere este să acceptăm un sistem care nu este dezvoltat, nu este testat de controale dispersate pe Insula Irlanda”, a denunţat miercuri Michel Barnier, subliniind importanţa unor controale ”riguroase la fiecare dintre capetele pieţei unice şi uniunii noastre vamale”.
Alt punct de blocaj în planul prezentat de Johnson şi denunţat de Cei 27 este dreptul de veto care le-ar fi acordat instituţiilor din Irlanda de Nord cu privire la acordul Brexitului.
”A avut loc o apropiere asupra acestui punct” joi între Londra şi Dublin, potrivit aceleiaşi surse europene.
Posibilitatea ca aceste negocieri intense să conducă la un acord până la sfârşitul lui octombrie rămâne, cu toate acestea, foarte incertă.
”Comisia va explora în mod intensiv ceea ce este fezabil. Dar, atenţie, există o mare posibilitate ca acest lucru să nu conducă nicăieri sau să fie insuficient” cât să conducă la un acord, a avertizat sursa europeană.
Tratatul divorţului încheiat în noiembrie 2018 între Cei 27 şi fostul premier britanic Theresa May, respins în trei rânduri de Camera Comunelor, a necesitat 18 luni de negocieri.
În aceste condiţii, ipoteza unei amânări, a treia, ar putea fi relansată.
În lipsa unui acord până la 19 octombrie, o lege adoptată de Parlamentul britanic îl obligă pe Boris Johnson să ceară o amânare cu trei luni, în pofida faptului că liderul conservator a promis un Brexit ”cu orice preţ” la 31 octombrie.
”Tratatul nu-i impune lui Boris Johnson să ceară o prelungire. Cele două părţi sunt cele care trebuie să fie de acord. Dacă noi propunem o amânare, asta îi permite să se salveze”, sugerează un ambasador european.