Secretarul general al NATO face apel la Berlin şi Ankara să-şi rezolve problemele legate de vizitele la bazele aeriene din Turcia

Secretarul general al NATO face apel la Berlin şi Ankara să-şi rezolve problemele legate de vizitele la bazele aeriene din Turcia

Baza aeriană de la Incirlik Foto: EPA

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat la sfârşitul săptămânii trecute cu miniştrii de Externe de la Ankara şi Berlin, cerându-le să-şi rezolve diferendele cu privire la vizitele la bazele aeriene turce, notează Reuters şi Deutsche Welle.

Ştiri pe aceeaşi temă

Germania a refuzat să-i extrădeze pe solicitanţii de azil despre care Turcia susţine că sunt implicaţi în puciul eşuat de anul trecut, iar Ankara a refuzat să le permită parlamentarilor germani să-i viziteze pe militarii ţării lor staţionaţi la două baze aeriene de pe teritoriul Turciei: Incirlik şi Konya.
 
De altfel, problemele apărute în cazul bazei de la Incirlik au determinat autorităţile germane să ia decizia de a-şi retrage trupele de aici şi de a le transfera în Iordania, o operaţiune care a început luna aceasta.
 
Cum autorităţile turce nu vor să le permită parlamentarilor germani nici vizite la baza aeriană Konya, aflată la aproximativ 250 de kilometri de Ankara, bază unde se află militari germani care contribuie la misiunea de supraveghere aeriană a NATO, Berlinul ia în calcul să-şi retragă soldaţii şi de aici.
 
Alianţa Nord-Atlantică a precizat că Stoltenberg i-a sunat vineri pe Sigmar Gabriel şi pe Mevlut Cavusoglu şi le-a cerut să rezolve disputa. 
 
„Sperăm că Germania şi Turcia sunt capabile să găsească o dată reciproc acceptabilă pentru o vizită“, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.
 
Forţele armate ale Germaniei se află sub control parlamentar, iar Berlinul insistă ca parlamentarii să aibă acces la militarii ţării lor.
 
La rândul său, într-un interviu acordat postului public german ARD, cancelarul federal Angela Merkel a subliniat că parlamentarilor germani trebuie să li se permită să-i viziteze pe militarii Bundeswehr-ului la baza aeriană a NATO din Konya.
 
„Toată această chestiune este nefericită, foarte nefericită“, a declarat Merkel în cadrul interviului ce a fost difuzat duminică, adăugând că este nevoie de mai multe discuţii pentru a găsi o soluţie, chiar şi cu ajutorul NATO.
 
În ceea ce priveşte o solicitare a Ankarei adresată Berlinului de a extrăda solicitanţi de azil în schimbul accesului la baza aeriană, Merkel a afirmat că nu are cunoştinţă de o astfel de cerere.
 
„Dacă ar fi cazul..., am respinge asta“, a spus cancelarul german. Angela Merkel a adăugat că nu ar putea exista negocieri pe un astfel de subiect întrucât cele două chestiuni nu au nicio legătură. 
citeste totul despre: