Rusia spune că poate livra 100 de milioane de doze de vaccin Sputnik V, dacă va fi aprobat în UE. Germania şi Austria sunt interesate să-l achiziţioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19, produs în Rusia, a intrat în procedura de evaluare a Agenţiei Europene a Medicamentului. Cu toate astea, Rusia nu crede că va fi aprobat curând în Uniunea Europeană, a declarat fondul suveran rus, sâmbătă, 20 martie, dar a stabilit un număr de doze pe care l-ar putea livra din iunie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) a început în martie evaluarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat în Rusia, în vederea unei posibile autorizări, scrie Digi24

„Dacă este aprobat - probabil după luna iunie - am putea livra circa 100 de milioane de doze pentru 50 de milioane de persoane din UE în termen de trei, patru luni“, a declarat Kirill Dmitriev, directorul general al Fondului Rus de Investiţii Directe, pentru presa germană. 

Oricare va fi decizia AEM, Rusia are încredere că, după Ungaria şi alte state din Uniunea Europeană vor aproba folosirea Sputnik V. Ar putea chiar din aprilie să înceapă livrarea vaccinurilor către astfel de ţări. 

Kirill Dmitriev a mai declarat că acest vaccin anti-COVID19 va fi produs în Germania şi în alte ţări din UE. Conform experţilor, vaccinul Sputnik V are o rată de eficacitate de 91% împotriva virusului. 

Germania se numără printre ţările care vor să achiziţioneze vaccinul, în caz că va fi autorizat în UE.

„În ceea ce priveşte vaccinul rusesc, consider că orice vaccin autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului ar trebui utilizat în UE“, a declarat Angela Merkel.

Înainte să fie autorizat în UE, Sputnik V a fost acceptat deja în Ungaria, Cehia şi Slovacia. Austria şi-a  propus să comande vaccinul şi eventual să îl producă pe teritoriul ţării, dar doar după aprobarea la nivel european. 

„Dacă fabricanţii de vaccinuri rusesc şi chinez primesc undă verde în Europa şi acestea pot fi produse aici, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţile sale de producţie în companiile naţionale corespunzătoare pentru aceste vaccinuri“, spunea, la începutul lunii februarie, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei. 

Până acum, Rusia a fost acuzată şi că vrea să utilizeze vaccinul pentru propagandă şi influenţă geopolitică. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite