Rusia masează trupe, piese de artilerie şi tancuri la graniţa cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata rusă mobilizează trupe şi sute de echipamente militare, inclusiv lansatoare mobile de rachete, tancuri şi artilerie, la o bază din apropiere de graniţa cu Ucraina, transmite un reporter Reuters care a asistat la sosirea dispozitivelor.

Potrivit jurnalistului, vehiculele şi tancurile aveau plăcuţele de înmatriculare şterse, îar însemnele militare au fost îndepărtate. Reporterul Reuters a declarat că este vorba de camioane care transportă lansatoare mobile de rachete, dar şi alte piese de artilerie. Pe de altă parte, tancurile sunt similare celor depistate în zona rebelă de la începutul conflictului.

Scenele de la baza situată în poligonul Kuzminski, la 50 de kilometri de frontieră, reprezintă dovezi ale consolidării trupelor ruse din zonă, susţine jurnalistul de la Reuters.

Începând de sâmbătă, reporterul Reuters a văzut patru trenuri cu vehicule militare şi trupe care au sosit la o gară din regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Echipamentele şi-au continuat apoi drumul pe cale rutieră până la baza militară. În plus, un drum care face legătura între poligonul Kuzminski şi graniţa ucraineană a fost reparat de curând, pentru a putea fi folosit de vehiculele grele. Drumul duce către Lugansk, o regiune ucraineană controlată de separatişti.

Valentina Melnikova, un activist pentru drepturile omului care cooperează cu familiile militarilor ruşi, a declarat că soldaţii au auzit de la comandanţi că vor fi "transferaţi în regiunea Rostov după 20 mai, apoi în Ucraina. Ei au semnat documente prin care se angajau să nu dezvăluie informaţii şi în care susţineau că acţionează ca voluntari".

Ministerul rus al Apărării a precizat că nu face niciun comentariu privind consolidarea trupelor. Mai mulţi soldaţi au declarat că au fost trimişi la bază pentru exerciţii militare, fără legătură cu situaţia din Ucraina.

Întrebat de Reuters într-o conferinţă dacă numărul mare de trupe fără insigne şi armament fără însemne de la frontieră arată că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: "Consider formularea acestei întrebări, dacă este pregătită o invazie, inadecvată".

Ce arme a trimis Rusia la graniţa cu Ucraina 

Armele trimise la baza Kuzminski includ lansatoare de rachete multiple Uragan, tancuri şi tunuri, toate fiind tipuri de armament folosite în conflictul din estul Ucrainei. Cantitatea echipamentelor este de trei ori mai mare decât în martie, când jurnaliştii Reuters s-au mai aflat în zonă. 

Luna aceasta, comandantul militar al NATO, generalul Philip Breedlove, a apreciat că separatiştii proruşi din estul Ucrainei profită de acordul de încetare a focului care a intrat în vigoare în februarie pentru a se reînarma şi a se pregăti de o nouă ofensivă.

Rusia neagă că armata sa este implicată în conflictul din estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi luptă împotriva forţelor loiale guvernului prooccidental de la Kiev.

În plus, un nou convoi din 100 de camioane cu peste 1.000 de tone de încărcătură au pornit din Rusia spre regiunile separatiste din sud-estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, scrie presa rusă.

Maşinile de mare tonaj aparţin Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă şi potrivit autorităţilor ruse în ele se află produse alimentare, medicamente şi lucruri de primă necesitate.

Autorităţile de la Kiev şi comunitatea internaţională au prezentat de mai multe ori dovezi prin care se demonstrează că prin intermediul acestor convoaie umanitare separatiştii din Donbas primesc şi armament din partea Federaţiei Ruse. Acesta este convoiul cu numărul 28 de la începutul confruntărilor în sud-estul Ucrainei.

Luptă pentru putere între liderii regiunilor separatiste din Donbas

Zăngănitul armelor se intensifică în estul Ucrainei, într-un context al remilitarizării unor puncte de pe cei 450 de km ai liniei frontului şi al încăierărilor cotidiene, relatează RFI din Kiev, într-un comentariu referitor la asasinarea recentă a unuia dintre liderii separatiştilor din autoproclamata „republică populară“ Lugansk, Aleksei Mozgovoi, în 23 mai, ceea ce - în opinia unor observatori - ar putea declanşa noi valuri de violenţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite