Rusia îşi arată muşchii la graniţele UE. Moscova şi Minskul vor simula un conflict militar cu NATO în timpul exerciţiului „Zapad-2021”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerci'ii militare ruse ]n Crimeea
Exerci'ii militare ruse ]n Crimeea

Armata rusă va efectua, marţi, exerciţii militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a informat sâmbătă Ministerul Apărării rus., iar pe 10 septembrie începe exerciţiul de comandament şi stat major la nivel strategic „Zapad-2021“ la care vor lua parte 200.000 de militari şi care va simula un conflict militr cu NATO.

 La manevrele militare din Crimeea vor participa peste 500 de militari şi mai bine de o sută de unităţi şi echipament militar, precum şi ambarcaţiuni şi nave de sprijin din cadrul Flotei Mării Negre.

În timpul exerciţiilor militare, unităţi ale Marinei ruse, cu sprijinul unui grup de atac naval, vor debarca în nave amfibie de atac pe coasta „inamicului”. La manevre vor fi folosite toate tipurile de arme uşoare, lansatoare de rachete şi armament de pe vehicule de luptă, potrivit sursei citate.

Totodată, Departamentul de Informaţii al Flotei de la Marea Neagră a anunţat sâmbătă că peste 500 de locuitori ai Crimeii şi ai oraşului Sevastopol, şi el anexat de către Rusia, s-au alăturat forţelor armate ruse de la începutul acestui an. Peste 300 de cetăţeni s-au înrolat în Flota Mării Negre, iar restul au decis să facă parte din forţa aeriană şi din alte unităţi militare ale Districtului Militar Sud al Rusiei, staţionate în Crimeea şi Sevastopol.

Federaţia Rusă intenţionează să formeze şi să desfăşoare până la 1 decembrie a.c. în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată în 2014 de Rusia, n.r.) un nou regiment aeropurtat, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS.

Noua unitate militară va face parte din componenţa Diviziei nr. 7 aeropurtate, a cărei bază se află în Novorossiisk (port rusesc la Marea Neagră), a precizat comandantul Forţelor aeropurtate ruse (Vozduşno-Desantnîie Voiska, VDV), general-colonelul Andrei Serdiukov.

„Preşedintele Vladimir Putin a semnat deja un decret privind crearea noii unităţi. Există şi un ordin executiv al Statului Major General, care prevede crearea şi desfăşurarea în Crimeea a unui nou regiment aeropurtat până la 1 decembrie”, a declarat generalul Serdiukov pentru media ruse.

Analistul militar ucrainean Oleg Jdanov, colonel în rezervă, consideră că desfăşurarea acestui nou regiment aeropurtat în Crimeea relevă faptul că Rusia se pregăteşte „de un conflict în regiune”, potrivit publicaţiei Gordon.ua.

Ruşii ” se pregătesc de un război regional major. Moscova vrea să includă Siria în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) şi dacă în Siria vor apărea probleme, trebuie să asigure trimiterea de trupe prin Bosfor şi Dardanele. De aceea, consolidează unităţile de desant aerian”, a declarat analistul ucrainean într-o intervenţie la postul de televiziune Ukraina 24. Recent, Rusia a efectuat teste şi a plasat în stare de pregătire de luptă sistemul de apărare antiaeriană din Crimeea.

200.000 de militari vor lua parte la exerciţiile  „Zapad -2021“ (Vest -2021)

Rusia şi Belarus vor desfăşura exerciţiul de amploare „Zapad -2021“ (Vest -2021), care va avea loc lângă graniţele Uniunii Europene şi NATO. După cum a informat publicaţia finlandeză Helsingin Sanomat, în timpul manevrelor, autorităţile de la Moscova şi Minsk vor desfăşura acţiuni într-un conflict armat cu NATO.

Ca parte a exerciţiilor comune, Rusia şi Belarus vor organiza un conflict politic cu NATO, care se va transforma într-un conflict armat, cu utilizarea armelor nucleare. Exerciţiul strategic Zapad-2021 va urma acelaşi scenariu ca şi Zapad-2017, numai ca va fi mult mai mare.

Experţii militari finlandezi apreciază că Flota rusă de Nord va juca un rol important în exerciţiul din acest an. În cadrul acestuia, se va acorda o atenţie deosebită protejării coastei arctice a Rusiei, deoarece partea rusă consideră că această regiune îi aparţine.

În prezent, pe teritoriile Rusiei şi Belarusului, sunt în curs de desfăşurare o serie de exerciţii militare, la care, pe lângă militari, participă şi membrii Gărzii Naţionale. Toate aceste activităţi au loc în cadrul pregătirilor pentru faza activă a exerciţiului strategic Zapad-2021.

„Pregătirile se desfăşoară direct către Occident, adică pentru ultima fază a războiului împotriva NATO”, a scris unui dintre experţii militari finlandezi.

Analiştii occidentali consideră că, în cazul unui conflict global cu NATO, Rusia va avea nevoie de toate forţele, astfel încât exerciţiile vor implica nu numai Regiunea Militară Vest, ci şi unităţi din alte regiuni militare, inclusiv de la Flota de Nord.

„Există o mare probabilitate ca, în timpul exerciţiului  Zapad-2021, să fie încălcate frontiere ale unor state membre NATO sau partenere, după care conflictul simulat se va transforma într-unul real. O îngrijorare deosebită cu privire la exerciţiu este exprimată în statele baltice şi în Ucraina”, a concluzionat autorul articolului.

Exerciţiul de comandament şi stat major la nivel strategic Zapad-2021 va fi executat, în perioada 10-16 septembrie, pe teritoriile Rusiei şi Belarusului.

După cum au anunţat organizatorii, la ediţia din acest an vor participa aproximativ 200.000 de militari din cele două state.

Reprezentanţii ruşi au declarat că exerciţiul va avea un caracter defensiv, iar adversarul trupelor participante nu va fi nominalizat.

Şeful NATO cere Rusiei transparenţă în privinţa exerciţiilor militare Zapad 2021

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Rusiei să fie transparentă în privinţa exerciţiilor sale militare „Zapad-2021“ şi a numărului de soldaţi implicaţi, în contextul în care în Polonia, ţările baltice şi Ucraina creşte îngrijorarea în legătură cu intenţiile Moscovei, transmite Reuters.

Precedentele exerciţii ‘Zapad’ de-a lungul frontierei pe care Rusia o are în comun cu NATO au avut loc la scară amplă, spun oficiali ai Alianţei, potrivit cărora Moscova a subraportat în mod repetat dimensiunea lor, în pofida regulilor internaţionale.

„Rusia ar trebui să se comporte într-un mod predictibil şi transparent“, a subliniat Stoltenberg pentru Reuters.

Faza principală a acestor exerciţii va începe pe 10 septembrie.

Manevrele Zapad, care urmează după o masare de trupe ruse la graniţele cu Ucraina în acest an, au amplificat riscul unui accident sau al unei erori de calcul care ar putea declanşa o criză, au spus oficiali NATO.

„Ceea ce am văzut anterior este că numărul de trupe participante la exerciţii a depăşit semnificativ cifrele anunţate“, a menţionat Stoltenberg, cerând Moscovei să-şi respecte obligaţiile revenite din Documentul de la Viena, un acord internaţional ce guvernează exerciţiile militare în Europa.

Conform unui bilanţ alcătuit de NATO Review, o publicaţie a Alianţei, Rusia a desfăşurat între 60.000 şi 70.000 de militari în cadrul Zapad-2017, dar a declarat numai 12.700.

Rusia, ale cărei forţe vor participa la manevre alături de cele belaruse, afirmă că este dreptul său să întreprindă exerciţii militare pe teritoriul propriu şi că este clară în privinţa efectivelor implicate.

Ministerul Apărării din Belarus a indicat în august că exerciţiile vor avea loc pe terenuri de antrenament atât din Rusia, cât şi din Belarus, şi vor fi bazate pe un scenariu în care cele două state sunt atacate.

„Realitatea este că, de la sfârşitul Războiului Rece, Rusia nu a deschis niciodată un exerciţiu pentru inspecţii obligatorii. Aşa încât vom fi vigilenţi“, a afirmat Jens Stoltenberg.

Experţi occidentali cred că operaţiunile pe scară largă, cu utilizarea de drone, rachete şi arme noi, permit Rusiei să exerseze pentru un război total cu Statele Unite în Europa. NATO spune despre sine că este o alianţă defensivă şi nu caută niciun conflict.

Tensiunile sunt mari şi la graniţa dintre Belarus şi NATO după ce regimul de la Minsk a început să împingă migranţi în Lituania spre a pune presiune pe Uniunea Europeană, în replică la sancţiunile UE împotriva guvernului belarus, după cum afirmă oficiali occidentali, chiar dacă Minskul neagă.

Potrivit lui Stoltenberg, „Belarusul foloseşte migraţia ca o armă“. „Am decis să trimitem o echipă de experţi în Lituania săptămâna următoare, pentru a ajuta Lituania să facă faţă activităţilor hibride ale regimului“ preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a adăugat secretarul general al Alianţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite