Regina Maria a Iugoslaviei, fiica Reginei Maria a României, a fost exhumată şi va fi reînmormântată la Belgrad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămăşiţele Reginei Maria a Iugoslaviei vor fi repatriate, după ce trupul acesteia a fost exhumat din Cimitirul Regal din apropierea Palatului Windson din Marea Britanie.

Trupul Reginei, care a fost exhumat vinerea trecută, a fost dus mai întâi la o biserică ortodoxă sârbă din Londra. Acolo a avut loc o slujbă de comemorare, după care trupul a ajuns miercuri la Belgrad şi a fost însoţit pe drum de Prinţul moştenitor Alexandru. Acolo, rămăşiţele Reginei Maria vor fi depuse în Mausoleul Regal de la Topola, aflat la 120 de kilometri de capitala Belgrad. 

Pentru exhumarea trupului a fost nevoie de aprobarea Reginei Elisabeta  II-a a Marii Britanii. 

Demersurile pentru repatrierea trupului au fost iniţiate de familia regală din Serbia. „Este un moment foarte emoţioanant pentru noi. Este un moment uriaş pentru Serbia modernă. Este un moment istoric nemaipomenit”, a declarat purtătorul de cuvânt al casei regale din Serbia. 

Regina Maria, verişoară de gradul doi al Reginei Marii Britanii şi a Ducelui de Edinburgh, a fost forţată să părăsească Iugoslavia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Şi-a petrecut apoi tot restul vieţii în Marea Britanie, până în 1961, când a murit. 

Soţul Reginei Maria, Regele Alexandru I, a fost asasinat de un extremist bulgar de dreapta, Vlado Chernozemski, în 1934, când se afla într-o vizită oficială în Franţa. Chernozemski l-a împuşcat atunci când acesta se plimba cu maşina prin Marsilia. În atac a fost ucis şi Louis Barthou, ministrul francez de Externe. 

Fiul ei cel mare, Regele Peter al II-lea, a fost forţat să plece în exil de regimul nazist. Peter al II-lea a fost ultimul rege al Iugoslaviei şi a moştenit tronul la doar 11 ani. Familia a fost forţată să părăsească Iugoslavia în 1941, după ce aceasta a fost ocupată de forţele Axei. 

Iosip Tito, liderul comunist care a condus Iugoslavia începând din 1945, nu i-a mai permis niciodată Mariei să se întoarcă. Republica sârbă modernă a permis întoarcerea familiei regale, însă aceasta nu mai are niciun rol constituţional.

Regina Maria a Iugoslaviei, nepoată a Reginei Victoria, a fost considerată un adevărat pionier în rândul monarhilor europeni pentru modernitatea de care a dat dovadă. „A fost prima femeie care a condus o maşină în acea parte din Europa. Vorbea cinci limbi, avea stil, picta, sculpta şi făcea acţiuni filantropice. A fost tare iubită”, povesteşte purtătorul de cuvânt al casei regale din Serbia, citat de cotidianul britanic „The Telegraph”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite