Regele Instagram a fost reales preşedinte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovenia e una dintre cele două ţări din fosta Iugoslavie intrate în UE. Are două milioane de locuitori. Duminica trecută, cetăţenii din mica republică şi-au desemnat preşedintele. De fapt, l-au reales pe cel aflat deja în post, Borut Pahor.

E vorba despre un politician de cursă lungă. Pahor era ales în 1990 pe listele Ligii comuniştilor în primul legislativ liber din Slovenia. În 2004, devenea deputat european şi, patru ani mai târziu, prim-ministru. Din 2012 e preşedinte. A fost poreclit „regele Instagram”, fiindcă în campania recentă a străbătut ţara pe jos, publicând numeroase fotografii în reţeaua care te invită să-ţi împărtăşeşti impresiile de călătorie. Presa internaţională l-a prezentat adeseori pe Pahor ca pe un fost prezentator de modă, pentru a-l asocia cu cea mai celebră conaţională a sa, Melania Trump.

În finală, el l-a înfruntat pe Marjan Šarec. De profesie actor, acesta a devenit cunoscut imitând personaje politice, precum Fidel Castro sau Osama bin Laden, dar mai ales politicieni din propria lui ţară. În 2010 a hotărât să intre în politică, iar în 2012 a fost ales primar al orăşelului în care s-a născut, Kamnik. Imitatorul politicienilor a devenit vedetă politică, fiind reconfirmat edil-şef în urmă cu trei ani, chiar din primul tur. În 2017, a decis să participe la cursa prezidenţială.

Alţi şapte sloveni s-au prezentat împotriva lui Pahor. Šarec a intrat în finală, fiind candidatul anti-sistem. Unul destul de bizar, care a susţinut că „Isus a fost primul socialist”, dar care a cerut şi o separaţie rigidă a statului de Biserică. Sloganul său electoral a fost: individ, comunitate, ţară. L-a criticat pe Pahor, zicând că e „doar un costum”: îi reproşa astfel lipsa de reacţie în numeroase momente care au stârnit îngrijorare în societate. La fel ca şi Klaus Iohannis în România, Borut Pahor a susţinut că nu se amestecă în ceea ce trebuie să rezolve guvernul.

Slovenii au limitat cheltuielile de campanie pentru fiecare candidat la 45 de mii de euro. Când mă gândesc cât se cheltuie la noi...

Diferenţa dintre cei doi finalişti a fost mică: Pahor a adunat 53% din voturi, cu toate că în primul tur îi lipsiseră mai puţin de trei procente pentru a câştiga, iar Šarec primise doar un sfert din voturile exprimate. Semn că preşedintele în funcţie e destul de erodat. Prezenţa la urne – 44% în primul tur şi aproape 42% în al doilea – o vădeşte mai bine decât orice altceva. O altă explicaţie a interesului scăzut pentru scrutin este aceea că, în runda decisivă, s-au înfruntat doi candidaţi percepuţi ca fiind de stânga, aşa că mulţi alegători au preferat să stea acasă. Să reţinem, în final, că slovenii au limitat cheltuielile de campanie pentru fiecare candidat la 45 de mii de euro. Când mă gândesc cât se cheltuie la noi...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite