Referendumul din Crimeea, vot în stil sovietic. „Da“ este singura opţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia peninsulei Crimeea, aflată sub ocupaţie rusească, va avea de ales dintre două opţiuni foarte asemănătoare, la referendumul ilegal de pe 16 martie: fie se alătură Rusiei, ori îşi declară independenţa şi aderă mai apoi la Federaţia Rusă, informează Kyiv Post.

Practic, alegerile sunt „da“ sau „da, mai târziu“. A vota „nu“, nu este o opţiune în aşa-numitul referendum organizat de autorităţile rusofile de la Simferopol, nerecunoscute de administraţia de la Kiev sau de puterile occidentale.

Lipsa de opţiuni, mascată sub aspectul voinţei populare, nu suprinde pe nimeni care este familiarizat cu modul în care au decurs de-a lungul timpului alegerile în lumea sovietică.

Parlamentul din Crimeea a prezentat recent buletinul de vot folosit pentru referendumul de săptămâna viitoare, care va avea loc într-o provincie ocupată de zeci de mii de soldaţi ruşi.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu, Oleksandr Turchinov a denunţat referendumul ca fiind ilegal şi neconstituţional, dar autorităţile pro-Kremlin care au preluat puterea în provincia Crimeea pe 27 februarie susţin că nu recunosc legitimitatea noului guvern de la Kiev şi vor organiza votul.

Pe buletinul de vot sunt expuse două întrebări care nu permit opţiunea unui răspuns negativ faţă de ceea ce se întâmplă acum în Crimeea. Nu există posibilitatea de a vota pentru menţinerea status-quo-ului regiunii. Votanţii sunt rugaţi să bifeze una dintre cele două întrebări:

Sunteţi de acord ca peninsula Crimeea să se unească cu Federaţia Rusă şi să devină parte a Federaţiei Ruse?

Şi:

Sunteţi de acord cu instaurarea Constituţiei crimeene din 1992?

Constituţia din 1992 declara Crimeea drept stat independent.

image

Buletin de vot, referendum Crimeea FOTO Kyiv Post

Întrebările sunt scrise în rusă, ucraineană şi limba tătară, cele mai importante trei limbi vorbite în peninsulă. Documentele includ şi avertizarea că bifarea ambelor opţiuni invalidează votul.

Volodimir Iarvokiy, membru al Grupului pentru drepturile omului din Harkov, a declarat pentru publicaţia Kyiv Post, că referendumul este nu numai complet ilegal, dar buletinul de vot nu permite niciun fel de poziţie opusă.

„Nu există posibilitatea de a spune nu, iar ei nu sunt interesaţi de numărul de voturi, ci mai degrabă vor să vadă care opţiune primeşte cele mai multe da“, a declarat activistul. „Mai mult, prima întrebare este legată de posibilitatea ca peninsula Crimeea să se alăture Rusiei, iar a doua se referă la declararea independenţei şi alipirea la Federaţia Rusă. În alte cuvinte, nu este nicio diferenţă“. Luând în considerare opţiunile, nu este nicio îndoială cu privire la rezultatul scrutinului, a mai spus Iarvokiy.

Mihailo Malişev, şeful comisiei parlamentare din Crimeea, însărcinată cu organizarea referendumului, a declarat că cele 1250 de centre de vot vor fi echipate cu camere video, pentru a nu exista tentative de fraude. 

Malişev a declarat că se vor emite 2,5 milioane buletine de vot, deşi conform Comisiei Centrale Electorale ucrainene există numai 1,5 milioane de votanţi în Crimeea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite