Referendum în Scoţia. „Scoţia şi-a schimbat statusul pe Facebook de la «căsătorită» la «într-o relaţie complicat㻓

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scoţienii au votat împotriva independenţei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, dar aşteptarea rezultatelor referendumului a stimulat imaginaţia şi creativitatea internauţilor. Un dialog imaginar între ţări a devenit viral, după ce Scoţia şi-ar fi schimbat statutul privind relaţiile amoroase pe Facebook.

Rezultatele oficiale ale referendumului din Scoţia anunţă o victorie categorică a unioniştilor. Aceştia ar fi câştigat peste 54% dintre voturile scoţienilor. Districtul decisiv pentru soarta Regatului Unit şi a Uniunii Europene a fost Fife, care a votat „NU”. Urmăriţi aici informaţii în timp real despre referendumul din Scoţia. 

„Scoţia şi-a schimbat statusul pe Facebook de la «căsătorită» la «într-o relaţie complicată»”, este replica de la care porneşte dialogul devenit viral, care ironizează felul în care tot mai mulţi utilizatori de Facebook aleg să facă publice detaliile cele mai intime ale vieţii amoroase. 

„Haide să nu facem asta aici”, răspunde Anglia. 

„Asta înseamnă că eşti single?”, întreabă imediat Norvegia. 

„Ai grijă de tine, scumpo”, o încurajează Irlanda. 

image



 

Referendumul din Scoţia, la final - update vineri, 00.15 ora României

Scoţia a decis, joi, dacă se rupe de Marea Britanie prin referendumul pentru independenţă sau dacă rămâne în cadrul Regatului Unit. 2.600 de secţii de votare şi-au deschid portile la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi s-au închis la ora 22:00 (00.00 ora României). Din cei peste 4,2 milioane de scoţieni cu drept de vot, aproximativ 80% s-au prezentat joi la urne, potrivit estimărilor transmise de presa britanică. Primele rezultate ale referendumului pentru independenţa Scoţiei sunt aşteptate vineri dimineaţă.


Referendumul din Scoţia a început în joi dimineaţă, la ora 7.00 (ora 9.00 a României). Cei 4,28 de milioane de scoţieni cu drept de vot au ieşit la urne pentru a decide dacă vor să rămână în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o uniune în care au intrat de bunăvoie în urmă cu 300 de ani, sau vor un stat independent.

Urnele s-au închis la ora 22.00 (ora 00.00 a României), prezenţa la vot fiind una ridicată. Potrivit CNN, primele cifre care să reflecte rezultatul scrutinului vor apărea la patru-cinci ore după închiderea urnelor. Peste 97% dintre scoţienii cu drept de vot s-au înscris pe liste pentru referendum. În plus, cu caracter etraordinar, vârsta de vot a fost scăzută la 16 ani, astfel încât o parte cât mai mare din populaţie să-şi poată spune cuvântul, iar rezultatele să fie de netăgăduit. 

Pe tuşă vor rămâne însă cei aproape un milion de scoţieni expaţi, care nu au drept de vot la acest referendum. Cel mai recent sondaj de opinie, realizat ieri, anunţă o intenţie de vot de 53% pentru rămânerea în Regatul Unit, în timp ce 47% dintre alegători ar vota pentru o Scoţie independentă. 

Referendum în Scoţia. Rezultatul va fi strâns

Însă dimineaţa crucială i-a prins pe politicienii din ambele tabere – unionişti şi separatişti – fără a putea anunţa cu încredere un scor. De la începerea campaniei pro-independenţă, secesioniştii s-au aflat o singură dată în fruntea clasamentului, cu 52% din intenţiile de vot. În schimb, unioniştii au avut constant scoruri de peste 50%. Însă procentul ridicat al indecişilor – peste 15%, adică aproximativ o jumătate de milion de scoţieni – va fi cel care va hotărî soarta Scoţiei, a Regatului Unit şi a Uniunii Europene. 

Referendum în Scoţia. Băncile se pregătesc pentru apocalipsă

Ajunul referendumului a adus o nelinişte care ameninţa să se transforme în orice moment în panică în Scoţia. Băncile au început să se pregătească pentru o adevărată isterie şi au avut grijă să alimenteze bancomatele cu capacitatea maximă de cash. Asta pentru că se aşteaptă ca oamenii să-şi retragă masiv banii din conturile bancare în cazul în care rezultatul va fi unul pro-independenţă.

De cealaltă parte a ceea ce ar putea deveni graniţa cu Regatul Unit, economiştii din City of London – districtul financiar al capitalei britanice – avertizează că Banca Angliei (banca centrală a Regatului Unit – n.r.) va fi nevoită să facă eforturi pentru a stabiliza cursul lirei sterline, în contextul în care investitorii vor începe să vândă haotic moneda britanică. 

Referendum în Scoţia. Meciul cu numărul 112

Poate că nimic nu simbolizează mai bine tensiunile dintre scoţieni şi britanici decât o finală de fotbal între cele două echipe naţionale de fotbal. Până acum, acestea s-au confruntat de 111 ori. Englezii au câştigat 46 de meciuri, scoţienii – 41, iar 24 de etape au fost remize. Un rezultat pro-independenţă la referendumul de astăzi nu va aduce mari schimbări la capitolul sport pentru Scoţia şi Anglia.

Toate regiunile din Regatul Unit – Scoţia, Anglia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor – au deja propriile reprezentative la fotbal. Singura echipă care ar putea avea probleme va fi cea care reprezintă Regatul Unit la Jocurile Olimpice. Până acum, britanicii şi scoţienii participau la Olimpiadă sub acelaşi steag – care va fi schimbat în cazul secesiunii. La Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, din 2012, sportivii scoţieni au contribuit cu 13 dintre cele 65 de medalii câştigate de Regatul Unit. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite