Război în Ucraina. Armata rusă foloseşte artilerie grea împotriva infrastructurii civile a oraşelor aflate sub asediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2S7 Pion FOTO EPA-EFE
2S7 Pion FOTO EPA-EFE

Printre armele puternice cu ajutorul cărora Rusia lansează atacuri asupra infrastructurii civile, militare şi populaţiei din oraşele asediate ale Ucrainei sunt obuzierele autopropulsate, se arată într-o analiză publicată pe site-ul specializat 1945.

Obuzierul Pion 2S7 este cel mai puternic şi distructiv dintre armele de artilerie folosite de Rusia în invazia Ucrainei. Dotat cu un tun de 203 mm, acesta poate lovi obiective aflate la aproape 40 de kilometri depărtare. O armă supergrea şi una din cele mai devastatoare din lume face parte din armamentul cu care Rusia loveşte infrastructura civilă şi instalaţiile militare ucrainene .

Războiul din Ucraina a intrat într-o fază de ţintire aeriană a necombatanţilor astfel că obuzierele vor fi puse în centrul ofensivei cu artileria în calitate de „rege al luptei”. Ruşii s-au bizuit pe barajele de artilerie pentru a suplimenta atacurile din aer.

Harkov şi Maripuol s-au aflat sub asediul artileriei, la fel şi Kiev, la periferie, iar aceste atacuri au ucis civili şi au împiedicat sau blocat evacuarea civililor din principalele oraşe bombardate.

Intrat în serviciu în 1975 (fiind folosit de armata sovietică în războiul din Afganistan şi apoi de armata rusă în cele două războaie Cecene şi în Giorgia -n.red), Pion 2S7 este un monstru, cea mai masivă piesă de artilerie din arsenalul armatei ruse, scrie 1945. Pion a fost modernizat sub forma variantei 2S7M Malka (1983), care are un sistem îmbunătăţit de control al focului, comunicaţiilor interne şi un aparat mai eficient de încărcare a proiectilelor. Raza de tragere este de 37 de kilometri dar poate atinge 50 de kilometri în cazul proiectilelor asistate de rachetă. Poate trage cu explozivi mari, care sparg betonul sau cu proiectile nucleare tactice. O singură lovitură poate crea o gaură de aproape 5 metri.

Tunurile variantelor 2S7 sunt montate pe şasiuri de tancuri grele T-80 şi sunt manevrate de un echipaj de şapte soldaţi. Obuzierele pot trage două salve pe minut. Pion are o capacitate de patru obuze, în timp ce Malka de opt şi ambele variante au nevoie de vehicule de sprijin.

 Deşi sunt vehicule grele ce se pot împotmoli, fiind expuse atacurilor, pot fi dotate cu sisteme antiaeriene Strela-2 şi un lansator automat de grenade.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite