Raul Castro, noul prieten al lui François Hollande, începe vizita oficială la Paris. Franţa intenţionează să devină „primul partener“ european al Cubei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raul Castro începe astăzi prima vizită oficială la Paris în calitate de preşedinte al Cubei. Vizita, prima în Franţa a unui preşedinte cubanez după 21 de ani, va fi consacrată normalizării relaţiilor dintre regimul comunist de la Havana şi Paris. Raul Castro urmează să semneze o serie de acorduri economice şi comerciale cu omologul său francez François Hollande, după care va participa la o cină pompoasă organizată în onoarea sa.

Prezent încă de sâmbătă la Paris pentru un sejur strict privat, Raul Castro a început astăzi dimineaţa, la Arcul de Triumf - situat în extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées, împodobit în culorile ţării sale - prima vizită oficială a unui şef de stat cubanez în capitala Franţei după cea a fratelui său mai mare, Fidel Castro, în urmă cu 21 de ani. Mai târziu, el urmează să fie primit la Palatul Élysée, la ora locală 17.00 (18.00, ora României), de către François Hollande. Cei doi preşedinţi vor discuta timp de o oră, după care vor semna 12 acorduri economice şi comerciale şi vor susţine o conferinţă de presă comună. Ziua se va încheia cu o cină pompoasă, la care vor fi prezente numeroase personalităţi, printre care politicienii Laurent Fabius, Ségolène Royal şi Jean-Luc Mélenchon, DJ-ul David Guetta sau cântăreţele Barbara Hendricks şi Nathalie Cardone.

Raul Castro, însoţit la Arcul de Triumf de ministrul francez al Ecologiei, Dezvoltării Durabile şi Energiei Ségolène Royal

Vizita oficială a lui Raul Castro în Franţa va continua marţi, cu întâlniri succesive cu preşedinţii Adunării Naţionale şi Senatului, cu premierul Manuel Valls şi cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, relatează presa franceză.

Această vizită oficială, prima a lui Raul Castro în Europa de când l-a succedat la preşedinţia Cubei pe fratele său Fidel, în 2008, are loc la invitaţia lui François Hollande, care a călătorit la Havana în mai 2015.

Preşedintele francez a fost primul lider occidental care a vizitat insula din Caraibi condusă de un regim comunist după normalizarea relaţiilor dintre Washington şi Havana, un proces lansat la sfârşitul anului 2014 şi concretizat prin redeschiderea ambasadelor celor două ţări în vara anului următor.

Din aprilie 2014, Cuba discută şi cu Uniunea Europeană pentru a instaura un „cadru al dialogului politic şi cooperării“ destinat să pună capăt vechilor dispute legate asupra drepturilor omului.

Conform Palatului Élysée, Franţa vrea, cu ocazia acestei vizite, să se afirme ca „primul partener“ politic şi economic european al Cubei.

Mai multe întreprinderi mari franceze au investit în Cuba, începând cu grupul Pernod-Ricard, care produce acolo Rhum Havana Club, dar şi Accor în turism, Bouygues în construcţii, Alcatel-Lucent în telecomunicaţii, Total şi Alstom în domeniul energetic.

Însă cu un volum de circa 180 de milioane de euro anual, schimburile comerciale rămân la un nivel foarte redus. Ele „nu sunt încă la înălţimea ambiţiilor noastre“, a recunoscut vineri ministrul francez al Comerţului Exterior, Matthias Fekl, citat de AFP.

Franţa mizează pe consolidarea prezenţei întreprinderilor sale într-o ţară care se deschide treptat economiei de piaţă prin încheierea unor acorduri în domeniile turismului, transporturilor şi comerţului.

Totodată, Parisul vede în Havana un „element-cheie“ al relansării relaţiei sale cu America Latină. Ca un îndepărtat ecou al vizitei istorice în regiune a generalului Charles de Gaulle în 1964, François Hollande va efectua la sfârşitul lunii februarie un turneu în Peru, Argentina şi Uruguay.

În schimb, Raul Castro încearcă să îmbunătăţească imaginea ţării sale în lume. „Această vizită este importantă pentru imaginea Cubei. Ea oferă, indiscutabil, o strălucire internaţională“ regimului cubanez, explică Eduardo Perera, de la Universitatea din Havana, potrivit Les Echos.

Recent, Franţa a intermediat un acord între regimul de la Havana şi creditorii din Clubul de la Paris legat de o datorie în valoare de 8,5 miliarde de dolari. Acest acord a fost încheiat pe 12 decembrie, în ultima zi a summitului COP21.

Problema drepturilor omului, care aduce numeroase critici Cubei, va fi de asemenea discutată de către Hollande şi Castro, dă asigurări o sursă diplomatică franceză. Însă preşedintele francez, criticat pentru vizita pe care i-a făcut-o în mai lui Fidel Castro, urmează să păstreze discreţia asupra acestei probleme, pentru a nu-l deranja pe noul său prieten.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite