Preşedintele Ucrainei insistă ca Rusia „să dea socoteală“ pentru tragedia aviatică din Donbas

Preşedintele Ucrainei insistă ca Rusia „să dea
socoteală“ pentru tragedia aviatică din Donbas

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko FOTO zn.ua

La trei ani de la tragedia aviatică din Donbas, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko cere Rusiei „să dea socoteală“ pentru cei 298 de morţi nevinovaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este o crimă neruşinată care ar fi putut fi evitată dacă nu ar fi existat agresiunea rusă, echipament rusesc şi militari aduşi din teritoriul rus“, acuză Poroşenko într-un mesaj postat pe contul său de Facebook la trei ani de la tragedia aviatică din Donbas, produsă după doborârea unui avion al companiei Malaysia Airlines într-o zonă rebelă.

„Responsabilitatea noastră faţă de cei care au murit şi faţă de generaţiile viitoare este de a-l arăta pe agresorul terorist, care va trebui să dea socoteală pentru toate crimele comise“, adaugă preşedintele ucrainean.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât la 17 iulie 2014 în estul Ucrainei în timp ce asigura zborul MH17 între Amsterdam şi Kuala Lumpur.

Echipa de Anchetă Comună (JIT), din care fac parte anchetatori din Belgia, Australia, Malaysia, Olanda şi Ucraina, a conchis că aeronava a fost atinsă de o rachetă de tip Buk adusă din Rusia şi trasă dintr-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi, transmite news.ro.

Aproximativ 100 de persoane sunt suspectate că au jucat un „rol activ“ în producerea acestei tragedii, însă anchetatorii nu au făcut publice numele suspecţilor.

Lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei şi Moscova susţin că sunt nevinovaţi şi acuză armata ucraineană.

Pe de altă parte, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini a îndemnat comunitatea internaţională să sprijine ancheta în vederea găsirii vinovaţilor de doborârea cursei MH17.

„Ne aşteptăm ca toate statele care sunt în măsură să ajute ancheta şi la inculparea celor vinovaţi să facă acest lucru, aşa cum cere Rezoluţia numărul 2166 a Consiliului de Securitate al ONU“, a declarat şefa diplomaţiei europene.

Autorităţile olandeze au inaugurat un memorial lângă aeroportul din Amsterdam în cinstea victimelor tragediei aviatice din estul Ucrainei.

Rude şi prieteni ale victimelor au venit luni la acest memorial pentru a se reculege alături de regele Willem-Alexander.

citeste totul despre: